Motivul pentru care România nu a făcut încă propunerea de comisar european. Ce vrea să obțină Ciolacu

Sursa foto- x

Cipru l-a nominalizat luni pe Costas Kadis ca viitor comisar european, ceea ce face ca din cele 27 de state membre ale UE, doar opt, între care România, să nu fi propus încă preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, un nume pentru a face parte din echipa sa, în condiţiile în care termenul-limită este 30 august.

Motivul pentru care România întârzie propunerea de comisar european are legătură cu vizita pe care premierul Marcel Ciolacu o va face zilele acestea la Bruxelles. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că Marcel Ciolacu va merge la întâlnirea cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu o propunere la pachet – nume și portofoliu. Așa cum PS News a anunțat AICI, europarlamentarul PSD Victor Negrescu va fi propunerea cu care premierul Marcel Ciolacu va merge la Bruxelles, la pachet cu un portofoliu care să aibă o componentă economică. Și aici sunt 3 posibilități: piața internă, portofoliul Economic, cel pentru Extindere sau Digital.

Deși decizia premierului privind viitorul comisar european din partea României pare una clară, în persoana europarlamentarului Victor Negrescu, surse din PSD susțin că sunt voci în partid care ar vrea nominalizarea actualului ministrul al Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Asta în contextul în care aceasta este solicitarea făcută de președinta Comisiei Europene pentru fiecare țară, nu doar pentru România, de a veni cu două propuneri, un bărbat și o femeie pentru postul de comisar european.

Simona Bucura Oprescu este de profesie economistă și are studii postuniversitare la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” și la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, potrivit CV-ului său oficial.

„Sunt voci care, într-adevăr, ar vrea nominalizarea ei (n.r – Simona Bucura-Oprescu), dar nu au susținere în partid. Victor Negrescu se bucură de cea mai mare susținere și președintele (n.r – Marcel Ciolacu) pare decis să îl nominalizeze săptămâna asta, dar vrea și un portofoliu în zona economică, așa cum a zis. Vrea să arată că nu a fost dezinformat, așa cum au zis cei de la PNL. Și cred că are mari șanse să și obțină. ”, au declarat surse politice pentru PS News.

Victor Negrescu, despre posibilitatea să fie desemnat comisar european: „Aș fi onorat”

 

Victor Negrescu este unul dintre cei mai activi europarlamentari pe care-i are România la Bruxelles. Eurodeputatul ocupă în prezent funcția de vicepreședinte al Parlamentului European. Alegerea sa pe postul de vicepreședinte al Parlamentului European a primit 400 de voturi din partea aleșilor europeni, adică aproape egal cu numărul de voturi care au reconfirmat-o pe postul de președinte al Comisiei Europene pe Ursula von der Leyen, ea obținând 401 voturi.

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, Victor Negrescu a vorbit despre posibilitatea de a fi nominalizat de premierul Marcel Ciolacu pentru postul de comisar european. Social-democratul a declarat, în acest context, că în acest moment negocierile de la Bruxelles nu se poartă pe nume, ci pe portofoliul pe care l-ar putea obține România, însă a precizat că „ar fi onorat să reprezinte țara noastră la acest nivel”. „Evident că nu este doar Guvernul României implicat, ne așteptăm ca și Administrația Prezidențială să fie implicată în contextul în care președintele României reprezintă țara la nivelul Consiliului European”, a mai spus Victor Negrescu.

„Mă bucur să aud din partea premierului României că se gândește la posibila mea nominalizare, însă, așa cum a spus și dânsul, nu este vorba despre persoane aici, ci este vorba ce putem face pentru România în viitoarea Comisie Europeană, ce  portofoliu vom obține pentru țară și modul în care viitorul reprezentant al României în Comisia Europeană se va comporta și va aborda subiectele de interes pentru dezvoltarea, mai ales economică, a Europei. Pornind de la aceste premise, putem ulterior să discutăm nume.

Factual, până la finalul lunii august, România trebuie să facă o nominalizare. În sensul acesta, în acest moment premierul evaluează posibili candidați. Mai mult decât atât, premierul României discută de ceva vreme direct cu președinta Comisiei Europene, pentru a vedea ce tip de profil se așteaptă dânsa din partea României și pentru a căuta să obțină un portofoliu cât mai bun pentru țara noastră. Evident că nu este doar Guvernul României implicat, ne așteptăm ca și Administrația Prezidențială să fie implicată în contextul în care președintele României reprezintă țara la nivelul Consiliului European. Cred că în următoarele săptămâni o să vedem care este concluzia pe care o va avea premierul. Știu că are, de asemenea, programată o întâlnire cu Ursula von der Leyen până la finalul acestei luni și în cadrul discuției vom vedea care este persoana nominalizată și care este portofoliul pentru țara noastră. Pentru o persoană ca mine, care și-a dedicat cariera pentru îmbunătățirea și consolidarea relației dintre România și Uniunea Europeană, ar fi o onoare să pot să reprezint țara noastră la un asemenea nivel. Din nou, aici este vorba despre analiza pe care o face premierul României și în raport cu celelalte instituții implicate. Dacă mă calific, aș fi onorat să reprezint țara noastră la acest nivel”, a declarat europarlamentarul Victor Negrescu, în direct la Puterea Știrilor.

Ce mandate a avut România în Comisia Europeană

În 2007, când România a intrat în UE, Leonard Orban a primit mandatul de comisar european pentru multilingvism. Portofoliul său era lipsit de orice importanță politică și părea inventat pentru a-i oferi un loc României la masa Comisiei Europene.

Dacian Cioloș a preluat primul mandat complet de comisar european, după alegerile din 2009. Dacian Cioloș a fost ajutat de guvernul Boc și Traian Băsescu să obțină acest mandat, iar Barroso, fostul președinte CE, i-a oferit portofoliul de comisar pentru agricultura UE. Înainte să ajungă la Comisia Europeană, Cioloș fusese ministru al agriculturii în guvernul Tăriceanu și nu demonstrase mari abilități în atragerea fondurilor europene. Comisia Europeană era nemulțumită de activitatea ministrului Cioloș. Ulterior, Dacian Cioloș nu a avut rezultate bune nici la Comisia Europeană, iar România nu a profitat de avantajul de a avea un comisar.

După alegerile europarlamentare din 2014, Corina Crețu a fost desemnată pentru funcția de comisar european. Jean-Claude Juncker, fostul președinte CE, a acceptat-o în Comisie, iar Crețu a primit portofoliul pentru Politica Regională. Mandatul Corinei Crețu era și el important, deoarece politica regională controla politica de investiții a Uniunii Europene.

În 2019, guvernul Orban a trimis-o în Comisia Europeană pe Adina Vălean, care a primit portofoliul de la transporturi. Aceasta a fost europarlamentar român din 2007 până în 2019, având deja experiență în instituțiile europene. Adina Vălean a controlat unul dintre cele mai importante și bogate portofolii ale Comisiei Europene, mai ales într-o perioadă în care se face tranziția către un transport verde. Mandatul de comisar pentru transporturi este cel mai important mandat al României, de când facem parte din Uniunea Europeană.

Noua Comisie Europeană ar trebui să fie funcţională până la sfârşitul anului, cel mai devreme în octombrie.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: