Skip to content
Politică

Mugur Ciuvică, față-n față cu noii conducători ai CSM. Speranțe privind ieșirea din câmpul tactic EXCLUSIV

antena3.ro

Analistul Mugur Ciuvică – președintele Grupului de Investigații Politice (GIP) – a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care și-a exprimat speranțele că noul președinte al CSM (judecătorul Simona Marcu) va contribui la o independență reală a justiției și la eliminarea imixtiunilor SRI din domeniu (așa-numitul „câmp tactic”).

„Așteptările ar fi ca în CSM să predomine o majoritate reformistă, dar, din câte știu, acolo e o luptă aproape la echilibru între partea securistă și partea reformistă – așa că nu pot să am foarte mari așteptări, fiind tot timpul chestiunea pe muchie de cuțit atunci când se votează în CSM. Dar înțeleg că de data asta au fost alegeri bune pentru tabăra reformistă – în sensul în care doamna respectivă (judecătoare la Înalta Curte) e din echipa judecătorilor care vor o reformă reală a justiției și care se plâng de abuzurile care se întâmplă și de presiunea exercitată de servicii secrete și așa mai departe asupra justiției. Deci ăsta e un lucru pozitiv”, a afirmat Ciuvică pentru început.

În legătură cu noul vicepreședinte al CSM – Codruț Olaru -, șeful GIP l-a catalogat drept „răul cel mai mic” și a subliniat faptul că aparent niciunul dintre voturile pentru fostul procuror-șef al DIICOT nu au venit de la colegi de-ai lui din parchete.

„Iar din partea ailaltă – a procurorilor – am înțeles cumva că domnul Codruț Olaru este cel mai mic rău dintre cei care populează secția de procurori, așa că și din punctul ăsta de vedere cred că e o alegere corectă. De altfel, am văzut o știre pe surse (nu știu dacă se confirmă, dar sursele erau credibile) că domnul Codruț Olaru n-a fost votat de niciun procuror din CSM; a fost votat de ceilalți judecători și de alții, din societatea civilă – ceea ce iarăși arată ce meciuri foarte dure se întâmplă acolo. Dar – una peste alta – cred eu că sunt alegeri bune”, a opinat analistul politic.

Întrebat dacă există riscuri ca Simona Marcu să se transforme la 180 de grade, acum că a ajuns în fruntea CSM (precum – de exemplu – alt judecător, Bogdan Mateescu, membru în aceeași instituție și pe vremuri un opozant față de abuzurile ex-ministrului Raluca Prună), Mugur Ciuvică a răspuns într-o cheie optimistă și a accentuat necesitatea scoaterii justiției de sub controlul serviciilor secrete.

„N-aș face comparația asta, pentru că despre domnul respectiv cei care cunosc zona justiției spuneau de la bun început că este un nou Danileț. Problema e că a reușit să câștige – chiar dacă la mustață – și să obțină voturile pentru CSM. Deci la domnul ăla nu s-a produs vreo mare schimbare. Am mai văzut-o pe doamna Tarcea – pe președinta Înaltei Curți – oscilând între cele două tabere (dacă vreți un exemplu în sensul celor spuse de dumneavoastră), dar în legătură cu noul președinte al CSM-ului nu pot să fac astfel de pronosticuri. Deși orice e posibil, însă până acuma dânsa a fost în grupul celor care își doresc o independență adevărată a justiției – în sensul în care să devină odată și odată justiția independentă și față de SRI, și de alți securiști care se tot bagă în zona asta”, a încheiat Ciuvică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *