Skip to content
Politică

Mugur Ciuvică – una caldă, una rece pentru Tudorel Toader în controversa SIPA EXCLUSIV

youtube.com

Analistul Mugur Ciuvică – președintele Grupului de Investigații Politice (GIP) – a oferit joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a decriptat cea mai recentă mutare a ministrului Justiției, Tudorel Toader, în ceea ce privește controversa din jurul arhivei SIPA.

CITIȚI ȘI: Nucleara lui Toader: secretele magistraţilor, xeroxate chiar în clădirea arhivei SIPA

Astfel, întrebat dacă recentul anunț al ministrului – în legătură cu intenția de a sesiza Parchetul General cu privire la fotocopierea unor documente din arhiva SIPA – arată o intenție reală de a face schimbări sau guvernantul a ieșit cu această declarație doar ca să facă act de prezență în mass media, Mugur Ciuvică a apreciat că demnitarul „e pus pe treabă, dar cu frâna trasă tot timpul”, ca să nu supere prea multă lume.

„Părerea mea (în general – nu numai legată de chestiunea asta) că domnul Tudorel Toader e pus pe treabă, dar cu frâna trasă tot timpul, că are grijă să încerce să supere cât mai puțină lume sau să facă lucrurile cât mai încetișor, încât să nu deranjeze prea tare.

În cazul de față, ce a spus domnul Toader a spus foarte bine: că a găsit situația aia acolo, că a înaintat chestiunile alea către parchet, dar a venit cu frâna trasă când a fost întrebat cine sunt persoanele respective – a zis că se bucură de prezumția de nevinovăție și nu poate să le spună. Păi, domnul Tudorel Toader nu era în situația să stabilească verdicte de vinovăție; el pur și simplu dădea niște informații. Și aici cred că a greșit. Ce probleme ar fi fost dacă el ne spunea: «Printre cei care au intrat în arhiva SIPA cu ORNISS sunt: cutare, cutare, cutare; cei care au intrat în arhiva SIPA și au fotocopiat documente – dar nu aveau nici măcar ORNISS – sunt cutare, cutare, cutare»… Presupun că Tăpălagă și Danileț s-ar fi numărat printre ăștia.

Deci el înșira niște nume – nu dădea verdicte, nu dădea condamnări la moarte sau la închisoare; nici măcar la amenzi. Pur și simplu, ne informa și pe noi cu privire la cei care au intrat. Dar, eu fiind o fire pozitivă, nu pot să nu spun că e un lucru bun faptul că au început curățenia în chestiunea cu arhiva SIPA; doar că – repet – fac curățenie cu frâna de mână trasă”, a detaliat Ciuvică.

I-am amintit președintelui GIP că Tudorel Toader deja și-a exprimat public admirația față de Monica Macovei și l-am întrebat dacă, astfel, ne putem aștepta ca juristul să își moștenească predecesoarea de la Ministerul Justiției în materie de toleranță la abuzuri. Mugur Ciuvică, în schimb, a subliniat că vom afla răspunsul în luna septembrie, odată cu pachetul de legi ale justiției.

„Eu, din câte l-am urmărit pe domnul Toader în ultima vreme, nu am impresia că ar fi din același filon de gândire (dimpotrivă), dar este ceva între fricos și atent să nu deranjeze prea tare cu ce face. De exemplu, și dumneavoastră dacă aveți această impresie, o să ne lămurim cu toții în septembrie, când o să vedem proiectele de legi ale justiției, cu care va ieși. Dacă vor fi niște proiecte OK, înseamnă că nu e de-al lui Macovei; dacă proiectele vor fi doar de ochii lumii și vor lăsa deschise toate porțile alea uriașe către abuzuri, înseamnă că e așa cum ați sugerat dumneavoastră: un macovist sub acoperire, a punctat analistul politic.

În acest punct, l-am confruntat pe președintele Grupului de Investigații Politice cu faptul că ministrul Justiției deja a avut o răsucire la 180 de grade cu privire la pragul infracțiunii de abuz în serviciu. La rândul lui, Mugur Ciuvică a comentat ironic, opinând că Tudorel Toader a fost „speriat probabil de vreun #rezistent în chiloți pe care l-a văzut el în metrou”.

„Este foarte adevărat. V-am spus: domnul Tudorel Toader are o activitate cu albe și negre, cu plusuri și minusuri. Aia cu pragul la abuzul în serviciu, într-adevăr, a fost o chestie grosolană a domnului ministru al Justiției, pentru că același domn Toader, cu o lună înainte (când era profesor universitar la Iași), dăduse interviu la Radio Iași, spunând că e nevoie de prag, conform deciziei Curții Constituționale. Dup-aia a venit la București (speriat probabil de vreun #rezistent în chiloți pe care l-a văzut el în metrou) și a zis că n-ar mai fi nevoie de prag. Într-adevăr: asta a fost o gafă (am remarcat-o și eu), dar sunt și niște lucruri care-mi dau mici speranțe”, a încheiat Ciuvică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *