Skip to content
Politică

Mugur Isărescu – greu de pensionat. Avocatul Piperea, reacţie vehementă: Ar trebui să fie considerat demis!

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a împlinit vârsta de pensionare, la 65 de ani, dar nu şi-a depus dosarul de pensionare.

Declaraţia a fost făcută, miercuri, de către Dan Suciu (purtătorul de cuvânt al BNR) pentru bursa.ro.

Oficialul BNR a spus că, în prezent, Mugur Isărescu nu primeşte pensie şi că este angajat la BNR având contract de muncă pe perioadă determinată, pe durata mandatului pe care l-a primit de la Parlament.

În acest context, avocatul Gheorghe Piperea a vorbit despre posibilitatea ca Isărescu să fie considerat demis din funcţia de guvernator al BNR.

„Eu, dacă aş fi profesor universitar şi aş avea 65 de ani, aş fi obligat ca, în maximum câteva luni, să depun dosarul de pensionare, pentru că altfel m-ar da afară de la facultate. Dacă Mugur Isărescu nu şi-a depus dosarul de pensionare – şi asta înseamnă doi ani de zile de când ar fi trebuit să o facă – este complet ilegal. În mod normal, ar trebui ori să piardă cât lua pensie pe aceşti doi ani de zile, ceea ce n-ar fi mare lucru pentru el, ori să fie considerat demis.

În privinţa contractului de muncă de care zice domnul Dan Suciu, nu există un contract de muncă pentru un demnitar. Este vorba despre o funcţie publică, este un demnitar care nu are contract de muncă. Actul prin care este remunerat este numirea de către Parlament în funcţia de guvernator.

Se pare că Mugur Isărescu a refuzat să primească pensie în favoarea salariului. Făcând asta, guvernatorul privează bugetul asigurărilor sociale de sănătate şi al asigurărilor sociale de banii reprezentând contribuţiile la pensie. Pentru că, bineînţeles, este o pensie mult mai mare de 1200 de lei”, a explicat Piperea.

Reacţia purtătorului de cuvânt al BNR a survenit în urma unui articol publicat de Lucian Isar pe blogul său. Isar (un oponent al guvernatorului BNR) spune că veniturile lui Mugur Isărescu ating 40.000 euro pe lună.

„Aici nu mă refer la venituri de tip «Măr SRL» or la «tranzacţii anterioare» or la atenţii, ci doar la Pensie plus Salariu plus Bonusurile de performanţă, plus Participări la şedinţe, toate legate de poziţia de Guvernator BNR. Acesta este motivul pentru care Guvernatorul BNR refuză publicarea veniturilor în declaraţia de avere.

Creşterea accelerată a veniturilor Guvernatorului BNR, provenite direct de la BNR, a început în 2009 când a aflat ce bonusuri se practicau în băncile comerciale. Creşterea nu s-a bazat pe convingerea intimă că s-ar fi calificat chiar el pentru o poziţie în mediul privat remunerată la respectivul nivel, ci pentru că aşa a simţit că e normal să fie plătit de către stat (există un reper în mediul privat ce trebuia depăşit). Deşi Consilieru’ Croitoru de la BNR a cerut tăierea pensiilor şi salariilor în 2010, veniturile Guvernatorului nu au fost tăiate ci au crescut pe tot parcursul crizei economice. Nu este o ruşine să câştige cineva 40 de mii de euro pe luna la stat în România, deşi BNR a ratat obiectivul de inflaţie în 11 din ultimii 12 ani. Este în schimb o ruşine să ţii veniturile ascunse doar pentru a dezinforma în voie”, arată fostul ministru pentru Mediul de Afaceri.

Citiţi mai multe AICI.

1 comentariu la “Mugur Isărescu – greu de pensionat. Avocatul Piperea, reacţie vehementă: Ar trebui să fie considerat demis!

  1. Cine este PIPEREA si ce autoritate reprezinta el ?????
    Se substitue PARLAMENTULUI ? VORBESTE SA SE AUDA VORBIND !!!!!
    Vrea sa fie GUVERNATORUL BNR ???? Nu are nici-o sansa, el ne fiind
    pregatit profesional pentru aceasta functie!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *