Skip to content
Economie Finanțe/Bănci Societate

Mugur Isărescu: Nu jucăm la păcănele aurul României, nu facem operaţiuni speculative

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a anunţat că Banca Naţională a României va avea o poziţie oficială referitor la repatrierea rezervei de aur în urma unei şedinţe a Consiliului de Administraţie, după care va fi trimisă Parlamentului.

El a precizat că BNR nu face operaţiuni speculative cu rezerva de aur a ţării.

“Să vedem cum va arăta forma finală a legii privind repatrierea aurului. Avizul pe care îl vom trimite va fi făcut cu profesionalism și cu angajamentul nostru de a păsatra credibilitatea României. Din punctul meu de vedere nu e nevoie de o lege în acest sens, a mai adăugat Isărescu. Vom încerca să explicăm mai bine ce înseamnă rezerva pentru că s-au vehiculat multe discuții pe lângă subiect. Rezerva e rezezervă, nu e investiție. Rezervele îți reduc costurile de finanțare și îți aduc mai multe avantaje decât repatrierea ei. Am fi obținut câștiguri dacă făceam operațiuni speculative. Dar noi NU facem asemenea operațiuni cu rezerva țării. Am mai spus-o, NU jucăm la păcănele aurul României!, a declarat Isărescu, conform Hotnews.ro.

Întrebat despre corelația dintre ROBOR și noua referință prevazută în OUG 114/2018, Isărescu a admis că noile dobânzi s-ar putea situa în jurul facilității de creditare (3.5%), recomandând băncilor să crească recompensarea depozitelor.

”Sunt în cercetare aceste corelații, le analizăm și noi, dar a propos de deciziile de astăzi vor face ca dobânzile pe termen scurt de pe piața monetară care acoperă 80% din tranzacții și care contribuie la calcularea noii referințe- dobânzile calculate în acest fel ar putea fi destul de sus, lângă facilitatea de creditare. Băncile vor simți că au mai puțină lichiditate și vor lua o decizie cât mai repede, anume să majoreze dobânzile la depozite- atât pentru populație cât și pentru firme. Dobânzile nu sunt scoase din pălărie, ca să-l citez pe dl. Dăianu. Sunt determinate de anumiți indicatori, cum e inflația. Mărimile economice au determinări obiective. BNR poate cel mult ”ghidona” aceste mărimi”, a mai spus Isărescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *