Skip to content
București

Mugur Mihăescu, la ora adevărului: proiectele pentru București și dosarul de la Securitate EXCLUSIV

youtube.com

Antreprenorul și comediantul Mugur Mihăescu a acordat marți o declarație pentru PSnews.ro, în care a vorbit despre propriile proiecte pentru București în calitate de consilier personal al primarului general Gabriela Firea, precum și despre un subiect mai puțin cunoscut din biografia lui: dosarul de informator la Securitate.

CITIȚI ȘI: ”Vacanța Mare” s-a mutat la primărie. Garcea, consilier personal al primarului Firea

Pentru început, Mihăescu (patronul a două localuri din Centrul Vechi) a dat de înțeles că numirea în funcția de consilier personal al edilului PSD s-a datorat calității lui de vicepreședinte și membru fondator al Asociaţiei Comercianţilor din Centrul Istoric București (ACCIB), poziție din care omul de afaceri susține că investit până acum în renovarea unor clădiri din această zonă a Capitalei.

„Eu n-am venit ca și consilier doar așa, că sunt Mugur Mihăescu; eu, când am pornit Centrul Istoric București (ACCIB – n.r.), am pornit împreună cu cinci oameni, cu care am investit foarte mult acolo: în fațade, în renovări de clădiri, în consolidări de clădiri… Am înființat ACCIB, pe urmă am devenit membri în HORA (Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România – n.r.), secretarul general al Hora (Octav Dura) este tot de la noi… Am fost membru fondator în asociația asta și din partea asociației vin; adică nu vin că sunt eu Mugur, luat de pe drum”, a subliniat fostul prim-vicepreședinte al UNPR București.

În continuare, Mugur Mihăescu a explicat concret ce își propune pentru Capitală: modificarea legislației, astfel încât administrația generală să poată reduce birocrația, după model occidental, și – conform aceluiași model – proprietarii de imobile care nu se conformează regulilor să poată fi prompt și aspru sancționați.

Încerc să grăbesc lucrurile, să intre în normalitatea pe care o vedem noi, cei din asociație, care – ca și mine – au mai mers prin alte țări și au văzut cam cum este. Și vreau să fie mai repede și la noi – adică poate sărim naiba niște pași birocratici, îi mai împuținăm, ca să se miște lucrurile mai repede. Trebuie să ajungem mai repede la gradul ăla de urbanizare, de curățenie, de clădiri consolidate, de reguli de bun-simț; nu polițienești neapărat, nu monotone, nu de strictețuri. Să nu mai vedem mașini intrând unde nu trebuie (cică au autorizație!), să nu mai vedem străzile că se sparg și nu sunt reparate imediat – lucruri de genul ăsta. Știi, ca la tine acasă: când ți se sparge un geam, nu stai cu el spart. Legea spune că trebuie să faci achiziție publică pentru un geam. Hai, dă-o-n… Doamne, iartă-mă! Înseamnă că legea e proastă la un geam. E un caz de forță majoră și-ți cade un balcon în cap? Nu poți să lași clădirea așa, pentru că nu e proprietarul de găsit sau că nu vrea el să ia credit de la bancă. Nu! Îl amendezi și-i iei clădirea. Scurt! Cum se face-n Statele Unite: nu-ți tunzi peluza în fața casei un an de zile? Clădirea devine a municipalității – pa! Nu stăm să discutăm: că vai, că e cazul social… Nu-mi pasă mie de cazul social, atâta timp cât balconul lu’ cazul social îi pică la copilul tău în cap. Înțelegi? Despre asta e vorba: ai și niște responsabilități, dacă ești locuitor al Centrului Istoric; nu doar drepturi, a detaliat afaceristul.

Celălalt subiect discutat cu Mugur Mihăescu s-a referit la un document publicat în 2013 pe site-ul Consiliului Național de Studiere a Arhivelor Securității (CNSAS) – mai precis, o adeverință (disponibilă AICI) care atestă faptul că politicianul (candidat independent la Primăria Sectorului 5 în alegerile din 2012) fusese racolat ca informator, dar nu făcuse poliție politică. După cum vă puteți convinge citind adeverința CNSAS, Mihăescu (nume conspirativ: „Mihai”) a semnat angajamentul în armată – pe 2 iunie 1986, când împlinea 19 ani. Anterior, cel care avea să înființeze grupul de umor Vacanța Mare fusese el însuși urmărit de Securitate.

Notele informative ale lui Mugur Mihăescu se refereau atât la colegii de armată, cât și la cei de facultate concentrându-se pe relațiile lor cu străinii. De altfel, Mihăescu a precizat pentru PSnews.ro că legăturile pe care el însuși le avea cu străinii au făcut ca Securitatea să îl oblige în mod violent a deveni informator, amenințându-l cu batalionul disciplinar, apoi cu exmatricularea din Facultatea de Electronică din Craiova.

„Astea sunt bălării de-ăstea – na! Se poate spune orice – na! Fiecare zice ce vrea. Eu am mai povestit lucrurile ăstea de o sută de ori (pe Internet se găsește o singură referire până acum, dar fără punctul de vedere al lui Mihăescu – n.r.): când ești copil în armată și te ia cineva la bătaie și-ți spune că, dacă nu semnezi, te mănâncă batalionul disciplinar și că ești exmatriculat din facultate pentru că umbli cu străini, asta nu cred că se poate numi dosar. Eu am povestit-o de o sută de ori, așa că nu mă deranjează deloc”, a explicat Mugur Mihăescu pentru PSnews.ro.

2 comentarii la “Mugur Mihăescu, la ora adevărului: proiectele pentru București și dosarul de la Securitate EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *