Skip to content
București

Mult zgomot pentru nimic la Pasajul Sudului. Firea își încordează mușchii degeaba

observator.tv

Luna și somația pentru Pasajul de la Piața Sudului din București. Primarul general al Capitalei Gabriela Firea amenință cu REZILIEREA contractului, dar același lucru l-a făcut și la sfârșitul lunii martie – la fel: fără niciun rezultat.

Edilul PSD somează, pentru a doua oară în ultimele 30 de zile, consorţiul de firme care realizează pasajul rutier de la Piaţa Sudului (am numit asocierea Astaldi SPA – Euroconstruct Trading 98 SRL – RCV Global Group SRL) să accelereze ritmul lucrărilor, în caz contrar primăria Gabrielei Firea urmând să rezilieze contractul.

CITIȚI ȘI: Firea pentru noi este Sava 2: Pasajul Sudului, amânat până la Sfântul Așteaptă

Într-o scrisoare adresată constructorilor şi remisă marți Ziarului Financiar de către biroul de presă al Primăriei Capitalei, Gabriela Firea precizează: „Deşi am solicitat mobilizarea Dvs. şi reanalizarea graficului de execuţie al lucrarilor în sensul finalizării cât mai urgente a acestora, nu am constatat niciun progres semnificativ, fiind observată, în linii mari, aceeaşi lipsă de implicare, ceea ce induce o stare de nemulţumire generală în rândul cetăţenilor, cărora le este grav afectată în continuare viaţa economică şi socială. Revenim astfel la solicitarea fermă făcută anterior şi vă reamintim că există pârghii contractuale prin care să denunţăm unilateral contractul din culpa exclusivă a Executantului. Având în vedere că ne aflăm în situaţia prevăzută în contract potrivit căreia aţi neglijat în mod flagrant şi repetat să vă îndepliniţi obligaţiile contractuale, deşi aţi fost notificaţi în repetate rânduri, vă punem în vedere ca de urgenţă să procedaţi la executarea obligaţiilor. În caz contrar vom parcurge procedura privind rezilierea contractului conform prevederilor contractuale”.

În comunicatul PMB se mai arată că acest contract de lucrări încheiat între Municipiul Bucureşti şi Asocierea ASTALDI SPA – EUROCONSTRUCT TRADING 98 SRL – RCV GLOBAL GROUP SRL, nr. 183/08.05.2014, la capitolul 16 sunt prevăzute sancţiuni pentru neîndeplinirea culpabilă a obligaţiilor, achizitorul putând solicita rezilierea contractului.

Lucrările la pasajul subteran de la Piaţa Sudului au început în primăvara anului 2014 şi ar fi trebuit să se încheie în decembrie 2015. După începerea lucrărilor, însă, constructorii au descoperit o serie de conducte de gaze, apă şi canalizare care nu erau trecute în planurile de infrastructură ale companiilor de utilităţi, iar devierea acestora a produs o serie de întârzieri. În plus, greşelile comise de funcţionarii publici privind avizarea lucrărilor au produs, de asemenea întârzieri. Din această cauză, Primăria Generală a Capitalei nu a mai putut obţine finanţare europeană pentru acest pasaj.

Costurile estimative de realizare a pasajului de la Piaţa Sudului depăşesc 127 de milioane de lei, bani care ar fi trebuit decontaţi în proporţie de peste 80% din fonduri europene, dar din cauza întârzierilor Primăria Generală a Capitalei nu a putut deconta decât puţin peste 18 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *