Pe măsură ce populaţia globală îmbătrâneşte, tot mai multe persoane se confruntă cu un declin cognitiv îngrijorător, personal sau al celor dragi. În fiecare an, se înregistrează peste 10 milioane de cazuri noi de demenţă la nivel mondial, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Un studiu recent sugerează că până la 13% dintre persoanele diagnosticate cu demenţă în Statele Unite ar putea fi, de fapt, diagnosticate greşit, fiind lăsate să se lupte cu o afecţiune care poate fi tratată.
O cercetare condusă de facultatea de medicină a Universităţii Virginia Commonwealth (VCU) şi Centrul Medical Richmond VA analizează în detaliu legătura dintre demenţă şi sănătatea ficatului.
Encefalopatia hepatică este o tulburare neurologică (a sistemului nervos) şi poate fi cauzată de o afecţiune hepatică severă, pentru ca în asemenea cazuri ficatul nu reuşeste să filtreze toxinele din sânge, iar acestea pot ajunge la creier, provocând tulburari cognitive.
„Furnizorii de asistenţă medicală [trebuie] să fie conştienţi de această potenţială suprapunere între demenţă şi encefalopatia hepatică, care este tratabilă”, afirmă hepatologul dr. Jasmohan Bajaj, într-un comunicat al universităţii VCU.
Encefalopatia hepatică – afectarea cognitivă cauzată de insuficienţa hepatică – afectează peste 40 % dintre pacienţii cu afecţiuni hepatice avansate (ciroză). Deficienţele cerebrale pe care le provoacă sunt greu de distins de demenţă.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News