Skip to content
Politică

„Mulți dintre decreței au făcut Revoluția!” Reacții de la vârful PNL în iureșul momentului EXCLUSIV

facebook.com
" "

Redacția PSnews.ro a încercat miercuri să obțină puncte de vedere de la cât mai mulți dintre liderii Partidului Național Liberal (PNL), după controversatul mesaj prin care cei din organizația de tineret îi arătau cu degetul pe „decrețeii” formațiunii politice.

DETALII AICI: Cum explică Mara Mareș EXCLUSIV / Furtună în PNL: tineretul sare la gâtul seniorilor FOTO

" "
" "

Partea delicată este că mulți dintre fruntașii liberali contactați au refuzat să comenteze ceea ce riscă să genereze o adevărată falie între generațiile celui mai mare partid de opoziție. Însuși purtătorul de cuvânt Ionel Dancă a ales varianta lui „no comment”, dând de înțeles că nu are ce să adauge la cele pe care ni le-a transmis deja Mara Mareș (președintele TNL). Situația este cu atât mai ciudată, cu cât mai mulți seniori PNL-iști și-au exprimat nemulțumirile pe diverse grupuri de Facebook ale partidului, mustrând-o pe Mareș. Cu toate acestea, trei vicepreședinți au răspuns solicitărilor PSnews.ro: Dan Vîlceanu, Vlad Nistor și Gigel Știrbu.

Deși a recunoscut că atitudinea celor din Tineretul Național Liberal (TNL) „poate naște controverse” și că „e ușor deplasat” mesajul lor, Dan Vîlceanu s-a arătat înțelegător cu juniorii PNL-iști.

Această raportare poate, într-adevăr, naște controverse. Pe de altă parte, vorbim despre o organizație de tineret. Ei au tot felul de idei – unele dintre ele pot fi percepute greșit, altele pot fi percepute bine… Cred că e ușor deplasat să-i faci pe unii neputincioși și să încerci să-i ridici pe alții. Dincolo de asta, cred că o discuție cu organizația de tineret ar rezolva toată problema asta, astfel încât mesaje de genul ăsta să fie mult mai clare și mai puțin controversate.

Organizația de tineret a început o campanie care cred că ar fi putut fi mult mai targetată, fără mesaje care să producă nemulțumire unora. Din punctul meu de vedere, vorbim de tineri. Tinerii au tot felul de idei. Eu cred că, atunci când greșesc, trebuie discutat cu ei, să vadă ce au greșit, să nu mai greșească în viitor. Dar pe de altă parte nici nu sunt dintre cei care vor să-i țină sub control sau să le dicteze mesaje. Foarte bine: să facă acțiuni, să încerce să aducă cât mai mulți tineri în politică… Se poate face asta și fără mesaje de luptă cu alte generații, a declarat parlamentarul de Gorj pentru PSnews.ro.

Întrebat dacă această atitudine a celor conduși de către Mara Mareș (pe care, de altfel, Mareș și-a asumat-o, deși și-a exprimat regretul pentru supărările provocate) își are originea în îndemnul lansat de către Ludovic Orban la Congres, ca liberalii să pună mâna pe par, Dan Vîlceanu a oferit un răspuns conciliant: „Parul acela era unul mai mult imaginar. Adică e o chestiune legată de mesaje și de retorică. E un par retoric (să spunem așa), și nu un par la propriu. Nu, nu are niciun fel de legătură. Ei au dorit să vină cu mesaje care să genereze motivație în rândul tinerilor, să se implice politic sau să ia atitudine”.

O atitudine chiar mai conciliantă a venit din partea fostului deputat Vlad Nistor. Profesorul universitar a afirmat pentru PSnews.ro că nu este „în niciun fel adeptul unei discipline riguroase și formal impuse”, dar în același timp a atras atenția că vârsta nu este un criteriu relevant pentru calitatea unui om.

„Eu nu știu exact cine sunt decrețeii, eu nefiind decrețel și nici Ludovic Orban – suntem mai bătrâni. Probabil că se referă la generația celor de 50 de ani, care este generația cea mai numeroasă din România – dacă stăm bine să ne uităm – și a cărei existență sigur că are efecte pentru societatea românească. E normal ca, atunci când ești foarte tânăr și entuziast, când te apuci de politică, să ai tot felul de idei. Probabil că asta este situația și în cazul dat.

Eu nu i-am auzit însă până acum pe liderii lor (care sunt destul de numeroși și destul de bine reprezentați în conducerea la vârf a Partidului Național Liberal), eu nu i-am auzit revendicând ceva.

Eu cred că, pur și simplu, pot fi și puncte de vedere personale, pot fi și puncte de vedere  ale unor grupuri… Dar un partid e viu numai și numai atunci când se mișcă – așa încât orice fel de idee, orice fel de stimulare a dezbaterii, orice fel de inițiativă (inclusiv aceea ca tinerii să fie mai vizibili) este cât se poate de sănătoasă.

Nu văd nimic în neregulă, pentru că eu nu sunt în niciun fel adeptul unei discipline riguroase și formal impuse. Dar există o addenda la tot ceea ce am spus până acum: eu nu cred că – la fel ca în general, în viață – calitatea unui om (inclusiv a unui om politic) depinde de vârstă. Eu nu cred că ești mai deștept dacă ești mai bătrân, tot așa cum nu cred că ești mai inteligent dacă ești mai tânăr. Ține de educație, de calitățile în sine ale individului cu pricina și de felul în care el se raportează la cei din jur și la ceea ce își propune să facă. Pe de altă parte, faptul că există mai tineri sau mai bătrâni care au alte idei decât ceilalți e cât se poate de normal, pentru că – repet – un partid adevărat este un partid cât se poate de viu”, a explicat Nistor pentru PSnews.ro.

În ceea ce privește „parul” lui Ludovic Orban, Vlad Nistor a opinat că el era îndreptat împotriva celor din Partidul Social Democrat.

„Nu cred că are nicio legătură cu parul. Parul era îndreptat împotriva PSD-ului, și nu în alt fel”, a încheiat vicepreședintele PNL.

Al treilea lider liberal cu care am stat de vorbă a fost Gigel Știrbu. Deputatul de Olt a încercat inițial să se eschiveze, pasând responsabilitatea în ograda TNL-iștilor: „Sunt mesaje pe care și le asumă. Ar trebui să-i întrebați pe ei”.

Cu toate acestea, când i-am pus în vedere că Mara Mareș a oferit deja un punct de vedere pentru PSnews.ro (a se vedea linkul de mai sus), Gigel Știrbu a calificat drept „o formulare nefericită” referirea la „decreței”, parlamentarul amintind că acestei generații i se datorează Revoluția din 1989. Pe de altă parte, politicianul a pledat pentru libertatea de expresie.

„E o formulare nefericită, din punctul meu de vedere, pentru că mulți dintre decreței au făcut Revoluția și fără acea Revoluție nu știu unde s-ar fi aflat această generație tânără, cu toate că eu încurajez tinerii să intre în politică. Iar libertatea de opinie este sfântă în Partidul Național Liberal. Și chiar încurajez exprimarea tuturor viziunilor pe care le au acești tineri, dar totodată vreau să spun că, fără mulți dintre decreței, poate astăzi România s-ar fi aflat în altă situație politică și într-o altă conjunctură de guvernare”, a afirmat Știrbu, adăugând că nu vede „niciun fel de legătură” cu „parul” lui Orban.

" "

1 comentariu la “„Mulți dintre decreței au făcut Revoluția!” Reacții de la vârful PNL în iureșul momentului EXCLUSIV

  1. Sa va fie RUSINE tuturor asemenea celor care pot emite astfel de blasfemii…este evident ca sunteti parte a noii generatii de idioti si ignoranti corporatist avand aceleasi absurde preocupari concentrate in jurul celor spalati pe creier…Facebook …fara habar de propria identitate…o masa de manevra si atat! Cu un asemenea mod de gandire (care nici macar nu este al vostru) aveti toate sansele sa reusiti sa distrugeti putinul ramas din fibra acestui neam…RUSINE !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *