Skip to content
Opinii & Analize

Multinaționalele ne ceartă pentru că au crescut salariile. Căutați-vă alți sclavi!

Multinaționalele s-au supărat pe români pentru că în ultimii ani au crescut salariile în țara noastră și nu mai suntem o forță de muncă ieftină pe care o puteau exploata după bunul lor plac doar pentru profit.

Un reprezentant al companiei Continental, un domn pe nume Christian Albrichsfeld, a declarat la Sibiu că „România tocmai a pierdut din competitivitate prin creșterile salariale impuse de autorități într-o direcție care nu a ținut cont de creșterea productivității din societatea românească”.

România are în continuare al doilea cel mai mic salariu minim din UE, la fel și în cazul salariului mediu. Suntem la o distanță uriașă de Franța sau Germania unde salariul minim este de 1.500 de euro pe lună, iar salariul mediu e circa 30.000 de euro pe an.

Multinaționalele ne spun că nu a crescut și productivitatea din România. Dar nivelul productivității nu este responsabilitatea muncitorului român. Muncitorul român lucrează la fel. Și atunci când productivitatea a crescut, nu a crescut și salariul minim pe măsură. Creșterea productivității aduce doar un profit mai mari pentru companii, în timp ce muncitorii vor încasa salarii la fel de mici. Productivitatea muncii în România este de 5 ori mai mare decât costul salariului minim.

Apoi creșterile salariului minim din România au fost determinate de economia europeană. Peste tot în Europa au crescut salariile, iar spre comparație cu Germania sau Spania, România a avut creșteri mult mai mici. În 2017, Germania mărea salariul minim cu 27%, iar România cu doar 19%. În 2019, Spania a mărit salariul minim cu 20%, în timp ce în România abia a depășit pragul de 10%.

România după 1990 a pierdut foarte multă forță de muncă. Toți acești 4 milioane de români care au plecat din țară au plecat pentru a căuta salarii mai mari, nu din pasiune pentru căpșunile din Spania sau bătrânii din Italia. Problema salariilor foarte mici a dus la pierderea forței de muncă. De aceea astăzi ne este foarte greu să găsim muncitori calificați pentru construcții, agricultură sau pentru vreo uzină. Și România, spre deosebire de Germania sau Italia, nu are bani să înlocuiască oamenii cu roboți.

Fără forță de muncă, economia românească a ajuns dependentă de multinaționale și importuri. Supraviețuirea cetățenilor români este astăzi dependentă de produsele din import, fiind numeroase categorii de produse absolut necesare pe care le cumpărăm la prețuri de Germania sau Italia deși avem salarii de 4 ori mai mici.

Aceleași multinaționale se plângă că nu mai găsesc forță de muncă în România sau că nu avem suficienți muncitori calificați. Probabil pentru că plătesc 300 de Euro pe lună. Muncitorii români au devenit forță de muncă pentru Italia, Germania, Marea Britanie și alte state din Vest, fiind convinși cu salarii mult mai mari, protecție socială, asigurări sociale, drepturi la locul de muncă.

Multinaționalele au tupeul să ne certe că au crescut salariile, deși România e un paradis fiscal, cu cele mai mici taxe pentru firmele străine. Aceleași companii străine nici măcar nu sunt anchetate când se descoperă că au dat mită pentru a obține contracte cu statul, cum e cazul Microsoft sau EADS, sau nici măcar nu returnează banii dacă nu construiesc autostrăzi, cum e cazul Bechtel. Da, România e o țară grea, dar nu pentru multinaționale, ci pentru românii care trăiesc aici.

2 comentarii la “Multinaționalele ne ceartă pentru că au crescut salariile. Căutați-vă alți sclavi!

  1. Adica nu mai suntem atractivi ca robi ai lor. Acest individ ar trebui facut cu ou si cu oțet de toti romanii care muncesc. Romania este o tara distrusă de capitalul străin. Cu resursele naturale jefuite, cu pădurile tăiate pentru care niciun partid nu a facut nimic ca sa oprească aceasta nenorocire, cu 8000 de fabrici transformate in ruine, cu o populație împuținata cat de 10 războaie mondiale, abrutizata, bolnavă si incapabilă de solidaritate. Cred ca nicio tara din lume nu a involuat mai rapid intr-un timp atat de scurt. Ce ne-a adus noua intrarea in UE? NIMIC in afara de posibilitatea de a slugari afara. Suntem pe primele locuri la saracie, boli, analfabetism, murdarie. Restul sunt povesti! Individul este de un tupeu si de un cinism care ajunge la nazism.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *