Skip to content
Internațional

Munchen: Bogdan Aurescu şi omologul japonez au discutat despre investiţiile în economia românească

mae.ro

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut sâmbătă, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Japoniei, Yoshimasa Hayashi, în cadrul întâlnirii fiind evocată implicarea companiilor japoneze în proiecte de investiţii în economia românească, printre care podul peste Dunăre de la Brăila şi proiectul magistralei de metrou M6.

Potrivit unui comunicat al MAE, miniştrii Bogdan Aurescu şi Yoshimasa Hayashi au remarcat cursul constant ascendent al raporturilor româno-japoneze, fiind evocat momentul foarte important al centenarului relaţiilor diplomatice celebrat în anul 2021 şi fiind discutate perspectivele de dezvoltare a acestora.

 

Astfel, şefii diplomaţiilor română şi japoneză au discutat principalele repere ce vor contura agenda româno-japoneză în următoarea perioadă, cu accent pe determinarea celor două părţi de a semna, în cursul acestui an, documentul privind stabilirea Parteneriatului Strategic România – Japonia, ridicând astfel relaţia bilaterală la un nou nivel, superior.

Această evoluţie va avea efecte pozitive şi va stimula consolidarea cooperării în domeniile politic, securitar, economic şi cultural-ştiinţific, cu beneficii pentru comunităţile de afaceri şi cetăţenii celor două state.

De asemenea, miniştrii au apreciat potenţialul deosebit de continuare a cooperării României şi Japoniei pe diverse dimensiuni, de la dialogul politic şi buna colaborare la nivel regional şi global, la proiectele economice cu caracter strategic, ştiinţifice şi culturale.

 

În acest sens, ministrul român de externe a evocat proiectul podului peste Dunăre de la Brăila, respectiv proiectul magistralei de metrou M6, omologul japonez exprimând satisfacţia pentru participarea crescută a companiilor nipone la economia românească, Japonia fiind principalul investitor asiatic în România.

Cei doi oficiali au avut, de asemenea, un schimb substanţial de opinii privind situaţia de securitate din vecinătatea României, precum şi perspectivele de evoluţie. În acest context, ministrul japonez de externe a exprimat aprecierea pentru rolul României în asigurarea securităţii regionale şi pentru eforturile diplomatice intense ale ţării noastre, evidenţiind importanţa formatului Bucureşti 9 în acest sens. Discuţia a pus în evidenţă şi convergenţa de valori şi evaluări în ceea ce priveşte importanţa regiunii Indo-Pacifice în contextul unor transformări globale accelerate.

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că România va fi tot mai prezentă în această regiune, prin mai buna valorificare a relaţiilor bilaterale solide deja existente, dar şi în cadrul unor iniţiative multilaterale mai largi, între care Strategia UE privind cooperarea cu Indo-Pacificul. Totodată, ministrul român a mulţumit părţii japoneze pentru susţinerea sa privind deschiderea negocierilor de aderare a României la OCDE, exprimând speranţa că România va putea extrage lecţii învăţate din experienţa Japoniei în cadrul acestei organizaţii.

La rândul său, Yoshimasa Hayashi a apreciat schimbul de opinii cu omologul român şi impulsul oferit, în acest mod, eforturilor comune în direcţia încheierii Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări, în cursul acestui an.
De asemenea, a exprimat satisfacţie pentru perspectivele de consolidare a cooperării bilaterale şi pentru progresele înregistrate până în prezent, alături de cooperarea eficientă în cadrul organizaţiilor multilaterale.

Ministrul român de externe a adresat omologului său invitaţia de a face o vizită în România, primită cu deschidere de acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *