Muncitorii români au ajutorul de șomaj de 6 ori mai mic decât în Italia și Franța

Sursa foto: freepik.com
Sursa foto: freepik.com

Muncitorii din România care rămân fără loc de muncă primesc un ajutor de șomaj de 6 ori mai mic decât muncitorii din Italia și Franța. Sistemul social din România este foarte slab și nu-i ajută pe șomeri să supraviețuiască, ceea ce nu poate decât să crească riscul de sărăcie în țara noastră.

România

România oferă un ajutor de șomaj care nu-i ajută pe muncitori să supraviețuiască nici măcar o săptămână. Pentru a avea dreptul la șomaj, un muncitor din țara noastră are nevoie de 12 luni de cotizare în ultimele 24 de luni anterioare depunerii cererii. Șomajul din România, la fel ca în alte țări, se calculează în funcție de perioada de cotizare: începe de la 500 de lei și ajutorul crește în funcție de perioada de cotizare.

Un muncitor cu salariul minim de 3.000 de lei brut, care a muncit între 3 și 5 ani, va primi un ajutor de șomaj de 688 de lei pentru o perioadă de doar 6 luni. Un muncitor care a avut un salariu de 10.000 lei brut, cu aceeași vechime, va primi 898 lei pentru 6 luni. La un salariu brut de 10.000 de lei, salariul net este de circa 5.900 de lei. Astfel, șomajul reprezintă 15% din salariul net.

Ajutorul de șomaj din România începe de la 500 de lei, care crește în funcție de vechime. Spre exemplu o persoană cu un salariu brut de 10.000 de lei și peste 20 de ani vechime va primi 1.598 lei, timp de 12 luni.

Italia

Italia oferă un ajutor de șomaj care este de 75% din salariul mediu lunar, dar ajutorul nu poate depăși pragul de 1.470,99 euro/lună.

Spre exemplu, un muncitor italian cu salariul brut lunar de 1.800 de euro, cu o vechime de 4 ani, va primi un ajutor de șomaj de 1.210,60 euro, pentru o perioadă de 24 de luni.

Prin urmare, un muncitor italian primește un ajutor de șomaj de 6 ori mai mare decât un muncitor român, deși au avut același salariu și aceeași vechime. Perioada de șomaj a muncitorului din Italia va fi de 4 ori mai mare decât cea a muncitorului din România.

Un muncitor din Italia cu venituri mici, spre exemplu unul sezonier, care în ultimii 4  ani a muncit 160 de săptămâni și a avut un venit total de 28.800 euro în această perioadă, va primi un ajutor de șomaj de 584,55 euro/lună, pentru o perioadă de 80 de săptămâni.

Un muncitor sezonier din Italia ar avea un ajutor de șomaj de 5 ori mai mare decât un muncitor din România cu salariul minim, și pe o perioadă de 3 ori mai mare. De asemenea, trebuie precizat că valoarea indemnizației din Italia se reduce treptat după primele 9 luni.

Franța

Franța avea aproape același sistem ca Italia, oferind 72% din salariul net, însă Emmanuel Macron, președintele țării, a făcut o reformă chiar în 2023 care a schimbat complet ajutorul de șomaj.

O persoană cu salariul brut de 1.800 de euro în Franța, care a muncit 4 ani, poate alege între 2 indemnizații: o indemnizație netă de 1.052 euro/lună, timp de 548 de zile (circa 18 luni); sau o indemnizație netă de 1.278 euro/lună, timp de 366 de zile (12 luni), arată simularea guvernului francez.

Perioada maximă de acordare a ajutorului de șomaj în Franța este de 24 de luni, dar aceasta depinde de perioada de cotizare a angajatului. Un muncitor din Franța primește un ajutor de șomaj puțin mai mic decât cel din Italia, dar de 6 ori mai mare decât cel din România.

Germania

Germania are un ajutor de șomaj puțin mai generos decât Franța sau Italia. Legislația germană oferă un ajutor de șomaj care poate ajunge la 60% din salariul net. Persoanele cu vârsta până în 50 de ani au dreptul la 12 luni de șomaj dacă au lucrat cel puțin 24 de luni. Perioada de șomaj poate crește în funcție de vechime și vârstă.

Un muncitor cu un salariu brut de 1.800 de euro/lună va primi, în Germania, un ajutor de șomaj de 802,50 euro/lună. Suma este mult mai mică în comparație cu cele din Franța sau Italia, dar rămâne de 4 ori mai mare decât cea din România, pentru același salariu. Ajutorul de șomaj poate crește cu aproape 100 de euro dacă muncitorul are un copil.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL