Skip to content
Politică

Mungiu Pippidi explica în ce condiții ar putea fi mărite salariile demnitarilor în chip sustenabil: „Componenta indispensabilă este ca…”

În cel mai recent editorial, Alina Mungiu-Pippidi critică factorii de decizie privind mărirea salariilor demnitarilor.

Aceasta pornește de la recentele declarații făcute de primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie:

Proaspăt eliberat din arestul poliţiei, Marian Vanghelie, care a reprezentat întotdeauna politicianul frust din popor, care nu se pretinde căţărat pe scara evoluţiei, dar cu vreo două gheare rămase pe la degetele mici, vreo doi colţişori scăpaţi la pilit prin colţurile gurii şi o coadă care nu încape în pantaloni – cazul majorităţii celorlalţi, care par scăpaţi din ţarcul doctorului Moreau al lui H.G. Wells – a făcut iarăşi nişte declaraţii relevante. Pentru că sunt sincere. Şi anume, el a spus că nu vede cum banii negri puşi deoparte de el pentru a bucura poporul nostru orientat spre distracţie prin revelioane gratuite pot fi consideraţi mită, din moment ce el nu i-a luat acasă. (…) Cu alte cuvinte, e o cutumă să fii caritabil cu o secţiune din popor pe banii întregii naţiuni în schimbul unor voturi de mulţumire, nici acelea garantate, şi fără aprobarea majorităţii tradusă printr-un mandat specific în acest sens.”, a declarat Vanghelie.

Pippidi își exprimă convingerea că: „nici generalul Oprea, iniţiatorul legii, nici Klaus Iohannis, cel care a promulgat-o, şi nici Victor Ponta, premierul absenteist în al cărui buget se dă gaura directă dar care nu a încercat nici să o oprească, nici nu a pus pe nimeni să o atace la Curtea Constituţională, nu văd ceva rău în reintroducerea pensiilor privilegiate pentru armată, poliţie şi funcţionari parlamentari, din moment ce niciunul din ei nu ia banii acasă.

Banii pentru pensiile speciale/ „privilegiate” duc la dezechilibru bugetar, potrivit analistei politice:

Şi cu toate astea principiul e acelaşi, numai că suma e mult mai mare, se traduce printr-o fracţiune de deficit bugetar. Şi profitul lor nu e cu nimic mai mult sau mai puţin garantabil decât al lui Marian Vanghelie. Generalul Oprea se vrea un nou Averescu, şeful unui partid votat din militari şi compus din ofiţeri acoperiţi, componentă indispensabilă a oricărui guvern de coaliţie de acum înainte, ca şi în ultimele două cicluri de guvernare. Klaus Iohannis pare să aibă mare nevoie de sprijinul forţelor armate şi al serviciilor – sau ofiţerul de serviciu care a pus laba pe Facebookul prezidenţial îl compromite pe preşedinte profitînd de neatenţia sezonului estival postând despre absolvenţii SRI cu ocazia absolvirii promoţiei „SRI – 25 de ani”, din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” (…) Finalmente, Victor Ponta e cel care a promis aceste pensii privilegiate, prin programul USL, după cum declară singur, şi e cunoscut că promisiunile faţă de societatea militară sunt pe bune, doar cele faţă de societatea civilă sunt facultative, că dosarele serviciilor sunt încă mai periculoase decît ale societăţii civile (poate cu excepţii). Asta chiar ar trebui pus în Codul Oamenilor Politici, că văd că devine lege generală, bate şi Constituţia.”, a explicat Pippidi.

Iată prejudiciul, mare cât casa, deficitul bugetar, şi iată profitul pentru oamenii politici. Nu e nici măcar ascuns.”- sintetizează analistul politic.

Potrivit Alinei Mungiu Pippidi: „Aceeaşi analogie se poate face şi cu mărirea salariilor demnitarilor, reclamată de Bogdan Hossu şi Cartel Alfa la DNA. Deşi am susţinut mărirea de salarii la primari acum doi ani, când o propunea domnul Dragnea, sunt de partea lui Hossu integral în această acţiune, nu doar că ea arată blatul Mihalache-Ponta, care împreună au năşit deja un avion pentru demnitari şi văd că sunt plini de resurse doar pe linia asta, ci din acelaşi raţionament de mai sus. Şi pensiile, şi salarizarea, trebuie să decurgă dintr-un sistem universal de evaluare, adică unic. În acel sistem e teoretic posibil ca populaţia să creadă că politicienii, poliţiştii şi generalii sunt pe scara cea mai de sus a evoluţiei.

Populația ar dori mărirea salariilor pentru medicii, profesorii şi magistrate, însă nu se tine cont de acest fapt întrucât: „A întreba populaţia e însă, în cazul de faţă şi doar în aceasta, populist – cam acesta e argumentul contrar. Că populaţia ar accepta poate salarii mai mari la parlamentari dacă numărul acestora ar fi restructurat – argument valabil la tot sectorul public. Dar cele două componente indispensabile ale regândirii salarizării sectorului public, o redimensionare neipocrită şi fără excepţiile obişnuite, şi acceptarea unor alte norme de integritate, nu sunt în discuţie publică. Numai salarizarea cu prioritate a unor posturi privilegiate, ocupate de regulă de mai marii din partidele politice care ajung la guvernare”, spune jurnalista.
Cei care decid unilateral în această privință sunt: „cele trei partide mari, cât de cît civile, PSD, ex PNL, PDL şi partidul semiacoperit UNPR. Semnătura generalului Oprea e pe mărirea de salarii, ca şi pe pensiile privilegiate, nu din întâmplare. Prefer să tratez PNL-PDL distinct, că aşa au fost în trecut.”

Alina Mungiu Pippidi propune o analiză „obiectivă, pe cifre” a meritelor politicienilor pentru a vedea dacă măsura măririi salariilor este sustenabilă. Analiza sa este disponibilă pe site-ul romaniacurata.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *