Skip to content
Europa

Muntenegru – Mii de ortodocşi au manifestat faţă de o lege prin care statul poate lua proprietăţile bisericii

News.ro

Mii de ortodocşi au manifestat paşnic, sâmbătă, în capitala Podgoriţa, faţă de o lege care permite statului să preia proprietăţile unei comunităţi religioase dacă aceasta nu poate demonstra că le deţinea înainte de 1918, scrie Reuters, citată de News.ro.

Condusă de clerici ortodocşi sârbi, mulţimea a mărşăluit pe străzile capitalei, a intonat imnuri şi a spus rugăciuni.

Protestele au început în decembrie, după adoptarea legii care permite statului să preia proprietăţile unei comunităţi religioase dacă aceasta nu poate demonstra că le-a deţinut înainte de 1918, când pe atunci Regatul Muntenegru s-a unit cu cel al sârbilor, croaţilor şi slovenilor, înainte de a deveni Iugoslavia.

Biserica Ortodoxă Sârbă are 12 milioane de enoriaşi, în principal în Serbia şi Bosnia şi Herţegovina, iar cei mai mulţi dintre muntenegreni aparţin ei.

Vineri, preşedintele muntenegrean Milo Djukanovic a acuzat Serbia şi Rusia că se folosesc de Biserica Ortodoxă pentru a submina independenţa ţării sale, apartenenţa la NATO şi încercarea de a adera la Uniunea Europeană. Belgradul şi Moscova au negat acuzaţiile.

Biserica Ortodoxă Sârbă, care a avut un rol important în încurajarea naţionalismului care a contribuit la colapsul sângeros al Iugoslaviei în anii 1990, vede Muntenegru ca leagăn medieval al său şi deţine biserici, mănăstiri şi alte proprietăţi aici.

Etnicii sârbi reprezintă o treime din populaţia Muntenegrului.

Serbia şi Muntenegru negociază pentru aderarea la UE, dar Belgradul nu doreşte să fie membru în alianţa militară defensivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *