Skip to content
Politică

Muntenegru a semnat protocolul de aderare la NATO. Ce beneficii are România

Muntenegru a semnat protocolul de aderare la NATO. Ce beneficii are România

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, participă la Bruxelles la reuniunea şefilor diplomaţiilor din statele NATO, unde joi s-a semnat Protocolul de aderare a Muntenegrului la Alianţa Nord-Atlantică.

„Acest moment reprezintă materializarea unui obiectiv prioritar urmărit de România în cadrul NATO, ţara noastră acţionând constant ca unul dintre principalii promotori ai aderării Muntenegrului la NATO şi ca un susţinător puternic al politicii Aliate a ‘uşilor deschise„‘, se arată într-un comunicat al MAE, potrivit agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, şeful diplomaţiei române a subliniat, la sesiunea Consiliului Nord-Atlantic privind evoluţiile din vecinătatea NATO şi consolidarea rolului Alianţei în promovarea stabilităţii în proximitatea sa, importanţa unei abordări coerente şi cuprinzătoare a eforturilor NATO în domeniu, care să asigure un răspuns eficient ameninţărilor, indiferent de provenienţa geografică a acestora.

El a evocat, în acest sens, importanţa acordării unui sprijin substanţial pentru partenerii estici – Georgia, Republica Moldova, Ucraina, precum şi a unui sprijin sporit pentru partenerii sudici, în domeniile în care Alianţa poate aduce valoare adăugată, în complementaritate cu eforturile altor organizaţii internaţionale, în special Uniunea Europeană.

În marja reuniunii de la Bruxelles, ministrul Comănescu a avut întrevederi cu omologii săi din Georgia şi Canada.

MAE precizează că la întâlnirea cu ministrul Afacerilor Externe din Georgia, Mikheil Janelidze, cei doi oficiali au evidenţiat potenţialul consolidării cooperării economice, inclusiv prin dezvoltarea de proiecte bilaterale şi multilaterale în spaţiul Mării Negre.

„Şeful diplomaţiei române a reiterat susţinerea pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional”, se arată în comunicat.

De asemenea, ministrul Lazăr Comănescu a reafirmat susţinerea României pentru procesul de extindere a NATO, subliniind rolul important asumat de ţara noastră în efortul de consolidare a parteneriatului dintre NATO şi Georgia şi în sprijinirea candidaturii Georgiei la Alianţa Nord-Atlantică.

România susţine acordarea unei atenţii sporite de către Alianţă vecinătăţii estice, sprijinind, în perspectiva Summit-ului NATO de la Varşovia, adoptarea de măsuri, atât în plan politic, cât şi al cooperării practice, menite să conducă la apropierea Georgiei de NATO”, menţionează sursa citată.

Demnitarul român a încurajat autorităţile de la Tbilisi să îşi menţină nivelul de angajare în perspectiva Summit-ului NATO din Polonia.

La rândul său, potrivit MAE, demnitarul georgian a mulţumit pentru sprijinul „constant” şi „valoros” oferit de România în promovarea aspiraţiilor euro-atlantice ale Georgiei.

La întrevederea cu omologul său canadian, Stephane Dion, cei doi oficiali au exprimat aprecierea pentru nivelul atins de cooperarea bilaterală în plan politico-militar, fiind subliniat interesul pentru dinamizarea contactelor politice, inclusiv la nivel înalt. Au fost evidenţiate, în context, posibilităţile de dezvoltare a cooperării militare şi de securitate, care constituie o componentă consistentă şi dinamică a relaţiilor româno-canadiene.

Ministrul Comănescu a transmis aprecierea autorităţilor române pentru prezenţa sporită a forţelor armate canadiene în România şi în regiunea Mării Negre, cu ocazia exerciţiilor militare comune de instruire şi de antrenament, cu participare a Aliaţilor din NATO.

Şeful diplomaţiei române a ridicat problema vizelor canadiene pentru cetăţenii români, subliniind importanţa eliminării acestui impediment printr-o decizie politică rapidă a guvernului canadian, astfel încât să poată fi întrunite premisele pentru ratificarea Acordului Economic şi Comercial Cuprinzător dintre Uniunea Europeană şi Canada şi, implicit, toţi cetăţenii români să poată beneficia, similar celorlalţi cetăţeni europeni, de oportunităţile oferite de acest acord, arată MAE.

Reuniunea miniştrilor de Externe NATO are loc joi şi vineri la Bruxelles şi este ultimul eveniment de acest nivel înainte de Summit-ul Alianţei de la Varşovia, care se va desfăşura pe 8 şi 9 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *