Skip to content
Politică

Mutare istorică a SUA: au desemnat un reprezentant special care se va ocupa de problema corupției în România și Bulgaria

U.S. Embassy Sofia/ Facebook

Departamentul de Justiţie al SUA a numit un reprezentant special pentru a ajuta la combaterea problemelor privind corupţia, spălarea banilor şi crima organizată din România şi Bulgaria.

Este pentru prima dată când Statele Unite trimit în regiune un emisar cu misiunea de a se ocupa de aceste chestiuni care erau urmărite până acum de funcționari din cadrul ambasadelor sau din Departamentul de Stat.

Jessica Kim a deținut anterior funcția de procuror adjunct în Columbus, Ohio, iar în 2018 a fost premiată de către procurorul general american Jeff Sessions pentru „contribuții remarcabile ale unui nou angajat”, fiind unul dintre cei 244 de noi angajați premiați pentru merite deosebite în serviciul public. Ea a reușit să obțină condamnări în câteva cazuri importante de fraude financiare și în două cazuri de criminalitate cibernetică.

Jessica Kim a absolvit cursurile Colegiului de Drept Moritz din cadrul Universității Ohio State, după ce a a obținut o diplomă și la Universitatea din Miami.

Vezi aici CV-ul integral pe pagina de Linkedin

Jessica Kim s-a întâlnit deja cu ministrul bulgar al justiției

Trimiterea unui expert anticorupție în Bulgaria a fost anunțată de către ambasadorul SUA la Sofia, Hero Mustafa, la sfârșitul lunii noiembrie, după ce premierul Boiko Borisov s-a întors din vizita sa la Casa Albă, transmite Sega, citată de Rador.

Ambasadorul Mustafa a prezentat-o, marți, pe Jessica Kim și adjuncţilor ministrului bulgar de justiţie. În cadrul întâlnirii s-a convenit ca ambele părți să dezvolte dialogul și să împărtășească know-how-ul în ce privește o mai mare independență a instanței de judecată și a procuraturii.

Au fost discutate probleme legate de respectarea statului de drept înainte de dialogul strategic dintre SUA şi Bulgaria, care va avea loc miercuri.

La întâlnire a participat și Paul Vicky, care este director regional pentru Europa Centrală și de Est / Orientul Apropiat la Oficiul pentru Dezvoltare, Asistență și Pregătirea Procurorilor Străini, a precizat Ambasada SUA în Bulgaria.

Ambasadorul american la Bucureşti, mesaj clar împotriva baronilor şi corupţiei

Adrian Zuckerman, noul ambasador american la Bucureşti, a transmis un mesaj de Anul Nou, în care reasigura că SUA vor continua să fie aliatul neclintit al României, inclusiv în combaterea corupției: ”Statele Unite se angajează să îşi folosească toate resursele de aplicare a legii disponibile, pentru a ajuta România să scape de flagelul corupţiei.”

Statele Unite vor fi partenerul României şi o vor sprijini să îşi valorifice adevăratul potenţial economic. Asigurarea existenţei unor legi şi reglementări fiscale şi de afaceri realiste va aduce mari beneficii. Este absolut necesar ca povara pe care o reprezintă corupţia endemică pentru economie să dispară. Capacitatea oligarhilor şi a baronilor cu legături politice de a controla interesele de afaceri şi de a limita concurenţa pe piaţa liberă trebuie să ia sfârşit. Este nevoie de privatizări suplimentare. Doar un mediu de afaceri stabil, previzibil şi complet transparent poate atrage investiţiile necesare pentru a impulsiona dezvoltarea şi promovarea unei economii competitive. Transparenţa şi responsabilitatea în afaceri sunt primordiale”, preciza ambasadorul în mesajul de Anul Nou.

Liviu Dragnea și copiii săi au interdicție de a intra în Statele Unite

Reamintim că în septembrie 2019, Liviu Dragnea și cei doi copii ai săi au primit interdicție de a intra pe teritoriul Statelor Unite din cauza actelor de corupție semnificative în care a fost implicat fostul lider PSD.  Anunțul a fost făcut public de Departamentul de Stat al SUA, care a precizat că măsura punitivă împotriva fostului lider al PSD reprezintă angajamentul american în lupta împotriva corupției și sprijinirea statului de drept în România.

Purtătorul de cuvânt al secretarului de stat american anunța că, din cauza implicării în „fapte semnificative de corupție”, fostul președinte al Camerei Deputaților din România, Liviu Nicolae Dragnea, „nu este eligibil pentru intrarea pe teritoriul Statelor Unite”.

Desemnarea publică a fostului lider PSD ca persona non grata pe teritoriul american s-a făcut potrivit legilor americane pe baza „informațiilor credibile pe care secretarul de stat al Statelor Unite le are în privința oficialilor guvernelor străine că sunt implicați în fapte de corupție”.

1 comentariu la “Mutare istorică a SUA: au desemnat un reprezentant special care se va ocupa de problema corupției în România și Bulgaria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *