Skip to content
Politică

Mutare istorică în Siria: rebelii au eliberat ultimul teritoriu

ziariasi.ro

Rebelii din Siria au început retragerea din ultima enclavă majoră ce se afla sub controlul lor.

Câteva sute de rebeli s-au urcat în autobuze împreună cu familiile lor, într-un teritoriu din zona centrală a Siriei, respectiv între Homs și Hama, informează News.ro.

Militanților li s-a oferit șansa de a părăsi în siguranță zona, în urma unui acord cu aliații ruși ai guvernului. Ei s-au îndreptat spre teritoriile controlate de opoziție din nordul Siriei.

Negocierile în ceea ce privește posibilitatea de a părăsi în siguranță zona au fost realizate miercuri, în zona rurală din Homs, între Armata Siriană Liberă și generalii ruși. Deși rebelii au fost nevoiți să renunțe la armamentul greu, ei au putut păstra armele mici.

Guvernul lui Assad, susținut de Rusia și Iran, a recăpătat după 7 ani de război controlul asupra Siriei centrale, inclusiv asupra orașului Alep, al doilea ca mărie din Siria.

Căderea enclavei dintre Homs și Hama a permis guvernului să redeschidă o importantă autostradă ce face legătura între Alep și Damasc, închisă până în prezent din cauza războiului, mai adaugă sursa citată.

Rebelii au ajuns în prezent în Idlib, acolo unde sunt zeci de mii de soldați și familiile lor, în urma evacuării Ghoutei de Est de luna trecută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *