Mutare-supriză a PSD – vrea să aducă lupta antidrog în referendumul lui Nicușor Dan

Sursa: News.ro

Marcel Ciolacu și PSD vor ca referendumul primarului Capitalei să conțină o a treia întrebare, legată de siguranța în școlile bucureștene privind consumul de droguri. Mișcările candidatului PSD la prezidențiale în privința combaterii drogurilor sunt cunoscute în ultima vreme, cea mai recentă fiind solicitarea premierului Ciolacu ca Agenția Națională Antidrog (ANA) să treacă din subordinea Ministerului de Interne (MAI) la Ministerul Sănătății. Decizia a fost atunci susținută la unison de ONG-urile de profil. Ciolacu a introdus combaterea consumului de droguri, mai ales în școli, ca o prioritate în programul său pentru România, anunțând că viitorul președinte trebuie să lupte concret pentru combaterea drogurilor, în strânsă colaborare cu Guvernul si Parlamentul. Ciolacu este, până acum, singurul candidat care a luat măsuri concrete în privința acestui flagel. Introducerea temei în referendum ar putea schimba astfel perspectiva în lupta antidrog din Capitală.

Marcel Ciolacu îi va propune lui Nicușor Dan introducerea unei teme suplimentare la referendumul anunțat de acesta pentru finalul lunii noiembrie. Tema acestei noi întrebări este legată de impactul consumului de droguri asupra siguranței în școli. Astfel, Premierul și-ar putea pune în aplicare planul pentru combaterea consumului de droguri în școli, chiar înainte de a ajunge la Cotroceni.

Propunerea PSD pentru referendumul lui Nicușor Dan, săptămâna viitoare 

Marcel Ciolacu ar urma să anunțe săptămâna viitoare propunerea concretă a celei de-a treia întrebări a referendumului din Capitală, propus de Nicușor Dan pentru 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Conform unor surse, tema social democraților va fi legată de combaterea consumului de droguri în școli, o problemă de siguranță națională, așa cum a catalogat-o Prim-Ministrul Marcel Ciolacu în repetate rânduri.

“DIICOT-ul este blocat de dosare de consumatori, cei mai mulți dintre ei fiind foarte tineri. Aceasta nu este o abordare sănătoasă. Nu i-am pus sub tratament, i-am dus la poliție, i-am prins și apoi nu mai urmărim ce se întâmplă cu ei. Părinții acestor copii sunt neajutorați. Unii sunt disperați, unii recunosc situația, alții nu. Una este să mă duc eu într-o clasă cu elevi și să le spun cât de periculoase sunt drogurile și ce capcană reprezintă, și alta este să vină un ONG sau un medic cu un copil care a trecut printr-o astfel de experiență”, a declarat premierul Ciolacu în urmă cu 2 săptămâni.

Reforma premierului, Agenția Antidrog trece de la MAI la Ministerul Sănătății: “Tinerii nu mai pot fi tratați ca infractori” 

Recent, premierul Marcel Ciolacu a cerut ca Agenția Națională Antidrog să treacă de la MAI la Ministerul Sănătății, o mișcare foarte importantă în lupta antidrog, după cum au catalogat-o și ONG-urile de profil.

„Tinerii care cad pradă traficanților de droguri nu mai pot fi tratați ca infractori. Ei trebuie ajutați. Iar acest ajutor trebuie să vină din partea Ministerului Sănătății, nu Ministerului de Interne. Viitorul copiilor noștri depinde de ceea ce facem astăzi fiecare dintre noi”, a declarat premierul la anunțul mutării ANA în subordinea Ministerului Sănătății.

Marcel Ciolacu a anunțat deja că PSD susține referendumul lui Nicușor Dan 

Premierul a declarat fără echivoc că va susține referendumul: „Consilierii generali ai Partidului Social Democrat vor vota pentru acest exercițiu democratic. Întotdeauna orice exercițiu democratic este binevenit.”

Despre utilitatea referendumului, Marcel Ciolacu a declarat că descentralizarea este o reformă administrativă necesară.

“Eu cred în descentralizare. Eu cred în continuare în descentralizarea autorităților locale și tot vorbim de ea de 30 și ceva de ani (…) Dacă bucureștenii consideră că desființarea primăriilor de sector ajută la această descentralizare, așa o să facem”, a spus șeful guvernului, întrebat fiind despre referendumul din Capitală.

Cele două întrebări pentru referendum: bugetul local și construcțiile 

Până acum, cele două întrebări propuse de Nicușor Dan pentru referendum sunt:
1.⁠ ⁠Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului București și Primăriile de Sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?
2.⁠ ⁠Sunteți de acord ca Primarul General al Municipiului București să emită Autorizațiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: