Skip to content
Politică

Mutare surprinzătoare înainte de alegeri: fost primar PSD-ist, candidat PNL la o primărie de top din țară

Inquam Photos / Octav Ganea

Mutare surprinzătoare a Partidului Național Liberal, înainte de alegerile locale. Un fost primar PSD-ist se va regăsi anul acesta pe lista de candidați PNL la primăriile din țară. Este vorba despre edilul Iașiului, Mihai Chirica, cel care, potrivit deputatului liberal Marius Bodea, va candida acum din partea PNL la aceeași primărie.

Ieri, conducerea centrală a PNL, în prezenţa domnului Costel Alexe, preşedintele PNL Iaşi, mi-a prezentat decizia de a-l aduce în PNL Iaşi pe domnul Mihai Chirica şi de a-l desemna candidat pentru un nou mandat de primar.

Este o decizie care mă mâhneşte profund. Mi-aş fi dorit ca decizia să fie explicată asumat de către colegii mei încă din momentul în care a încolţit această idee. Împreună cu colegii mei, cei care cred în continuare că Iaşiul merită mai mult, vom stabili ce trebuie făcut mai departe, dar vă asigur că nu voi fi adeptul unor răfuieli publice care să genereze un prejudiciu partidului de care aparţin de 22 de ani.

Justificarea ce stă în spatele acestei decizii politice a fost ca domnul Costel Alexe să îşi maximizeze şansele pentru câştigarea Consiliului Judeţean Iaşi, fructificând un potenţial aport electoral suplimentar pe care i l-ar aduce candidatul Mihai Chirica şi pentru a maximiza inclusiv scorul politic local. Pot înţelege realitatea unor astfel de calcule pragmatice, pentru a obţine un scor politic pe termen scurt, dar, pe termen lung, este o decizie greşită. Din toată această poveste, au sigur de câştigat doi oameni. Pierd însă liberalii autentici şi mai ales ieşenii care cred într-o reformare a administraţiei publice locale. Un partid puternic, cum este astăzi PNL, cu toată determinarea sa, nu va putea schimba metehnele unui individ care a crescut în administraţie timp de 18 ani la pieptul PSD”, a declarat Marius Bodea pentru PSnews.

În conferinţa de presă de ieri, Mihai Chirica a dat şi un semnal către consilierii locali PNL: edilul a nominalizat trei consilieri liberali (Etienne Ignat, Răzvan Timofciuc şi Vlad Ghizdovăţ) şi a spus că nu se bazează pe votul acestora la aprobarea bugetului local pe anul 2020 (şedinţa va avea loc vineri).

PNL mai are încă cinci consilieri în prezent în CL, consideraţi apropiaţi de şeful filialei Costel Alexe cel care, conform surselor Ziarului de Iași, a fost artizanul aducerii lui Chirica în PNL: Eduard Boz, Alexandru Coţofan, Ciprian Bostan, Tudor Dornean şi Lucian Jugrin.

„Voi anunţa dacă voi candida independent sau pe liste. Suntem o provincie caralegiană (sic!), în momentul de faţă, nu ne găsim nici candidaţii. Una peste alta, va trebui să iau şi eu o cale pe care să merg. Ea poate fi definită, trasată de nişte principii. Principalul principiu este conlucrarea cu Iaşul şi Moldova, pentru dezvoltarea acestei regiuni”, a declarat ieri primarul despre candidatura sa.

Edilul l-a invocat ulterior şi pe Klaus Iohannis, subliniind că şeful statului a înţeles necesitatea sprijinirii dezvoltării regiunii de nord-est.

Mihai Chirica a fost ales primar în 2016, când a candidat din partea PSD. El a fost exclus din partid în urmă cu doi ani, după criticile virulente la adresa lui Liviu Dragnea.

PSnews a solicitat reacţii oficiale pe acest subiect de la Costel Alexe, şeful PNL Iaşi, şi Mihai Chirica, însă niciunul nu a răspuns până la publicarea acestui articol. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *