Skip to content
Video

Mutarea Ambasadei din Israel, problematică. Vlad Nistor: Ne aflăm între ciocan și nicovală! EXCLUSIV

psnews.ro

Cea mai recentă ediție a interviurilor video PSnews.ro l-a avut ca invitat pe profesorul Vlad Nistor, vicepreședinte al Partidului Național Liberal (PNL).

În acest context, unul dintre subiectele abordate a fost acela al situației țării noastre în Uniunea Europeană, în contextul scandalului intern iscat de intenția Guvernului de a muta Ambasada României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Astfel, Vlad Nistor este de părere că România se află la mijloc, între partenerul reprezentat de Statele Unite ale Americii, principalul aliat strategic, și Uniunea Europeană a cărei membră este. Vicepreședintele Partidului Național Liberal susține că decizia mutării ambasadei ar trebui luată în urma punerii de acord a punctelor de vedere ale celor două entități menționate, precum și în urma consultării societății românești, având în vedere că această mutare este una „fundamentală pentru România”.

Eu am fost cu Ludovic Orban, ca vicepreședinte pentru politică externă, în vizita din Germania atunci când Ludovic Orban s-a întâlnit cu cancelarul german Angela Merkel. Vreau să vă spun că am fost cu o săptămână sau cu două săptămâni înainte tot cu Ludovic Orban la Bruxelles când s-a întâlnit cu toți liderii PPE-ului. E o situație bizară. pentru că , după cum știți, Uniunea Europeană, în ansamblul ei, mai ales marii jucători din Uniunea Europeană, inclusiv Marea Britanie, care se depărtează zilele acestea de UE, dar care din acest punct de vedere păstrează același punct de vedere, sunt împotriva mutării intempestive, repet, intempestive, a ambasadei la Ierusalim. Decizie pe care, în virtutea unei legi din 1995, votată în Congresul American, Donald Trump a adoptat-o recent. Cu toate că încalcă prevederile rezoluției Organizației Națiunilor Unite din momentul constituirii statului Israel, în 1948. Dar acesta e un alt subiect.

Noi ne aflăm undeva între ciocan și nicovală, pentru că noi suntem membri ai Uniunii Europene, construcție care adoptă o poziție, și pe de altă parte, suntem într-o relație extrem de apropiată cu Statele Unite ale Americii, care este principalul nostru aliat strategic. În această poziție, repet, eu nu spun că nu este justificată și normală mutarea la un moment dat a Ambasadei României la Ierusalim, numai că lucrul acesta nu trebuie, și repet termenul, făcut intempestiv, trebuie bine analizat, trebuie compatibilizate punctele de vedere ale aliaților noștri și trebuie ca decizia0 să fie una politică și a societății românești în ultimă instanță, pentru că este o mișcare fundamentală pentru România”, susține Vlad Nistor.

În același timp, Vlad Nistor susține că partenerii externi cu care s-a discutat au înțeles situația dificilă a României și a Partidului Național Liberal (PNL), reafirmând ideea că decizia mutării ambasadei trebuie să fie luată încet, într-un mod rațional.

„Partenerii cu care s-a discutat, și la Bruxelles și în Germania, înțeleg situația dificilă a României și înțeleg și situația încă și mai dificilă a Partidului Național Liberal, acesta fiind partidul care l-a susținut pe fostul său președinte, Klaus Werner Iohannis pentru obținerea mandatului de Președinte al României și care tocmai a votat că îl va susține, dacă acesta va candida încă odată în alegerile viitoare. Deci repet: probabil că pentru România ar fi mai sănătos, să o luăm încetul cu încetul, cu decizii raționale și nu intempestive, și cu decizii adoptate în mod democratic, prin consultarea tuturor organelor și organismelor și de ce nu, a societății românești”, a mai adăugat vicepreședintele PNL.

În ceea ce privește faptul că președintele Klaus Iohannis nu a fost consultat în privința mutării ambasadei, Vlad Nistor afirmă aceasta a fost o greșeală a decidenților politici, prin care au fost încălcate obligațiile instituționale.

„Pentru că există unii decidenți politici români, care, din nefericire, pun sentimentele și atitudinile personale deasupra obligațiilor instituționale. Pentru că asta a fost o încălcare a obligațiilor instituționale, din antipatie, râcă, din pizmă, agresivitate personală, nu știu cum să-i zic. Au personalizat o relație care n-avea rost să fie personală. Ea trebuia să fie interinstituțională„, a încheiat Nistor.

Puteți urmări secvența de la minutul 28 și până la final, mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *