Un fost director al Serviciului Român de Informații (SRI) arată cum poate deveni România o țintă pentru teroriști dacă își mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim.
CITIȚI ȘI: Klaus Iohannis, intervenție FULGER după anunțul privind mutarea ambasadei la Ierusalim
Este vorba despre Costin Georgescu, cel care a condus SRI între 1997 și 2000 și care a declarat vineri pentru PSnews.ro că România ar trebui să țină cont de poziționarea UE cu privire la problema israeliană, fostul șef al Serviciului Român de Informații amintind că nicio țară membră nu a votat la fel ca SUA în Consiliul de Securitate al ONU pe tema recunoașterii Ierusalimului drept capitală a Israelului.
„Nu e o problemă foarte gravă cea care se întâmplă la noi în țară, dar se poate agrava dacă mutăm ambasada. Nu poți să muți o ambasadă – în special cum este cazul Israelului – fără ca președintele să fie consultat, să-și dea un acord. Din moment ce președintele e cel care numește ambasadorii, care se ocupă de relațiile diplomatice ale României, trebuie să aibă un cuvânt de spus în acastă situație. E anormal ce s-a întâmplat. Dar în sfârșit: trec peste asta.
Statele Unite au vrut să dea o lecție și să-și arate puterea. Președintele Statelor Unite – ținând cont de situația pe care o are în țară – avea nevoie să-și găsească alte argumente externe. Și pe undeva îl înțeleg: nu e problema noastră (e adevărat). Totuși: noi facem parte din Uniunea Europeană, unde nicio țară nu a participat și nu a considerat că va face la fel ca Statele Unite. Adică trebuie să ținem seama de acest lucru și de faptul că se vor crea niște probleme în lumea arabă – în special în zona terorismului – vizavi de cei care procedează în acest fel”, a explicat Georgescu.
În continuare, ex-directorul SRI a atras atenția asupra riscului ca România să își strice relațiile cu țările arabe – inclusiv cu Palestina.
„Problema Ierusalimului este o problemă veche, o problemă rezolvată doar scriptic; în fapt, nerezolvată nici la ONU. Lăsând la o parte problemele diplomatice care se pot crea (se poate trece peste ele), pot apărea probleme cu țările arabe și în special cu organizațiile palestiniene, chiar cu statul palestinian. Deci nu trebuia.
Cândva, cineva chiar din zonă mi-a spus: «Dacă se va întâmpla mutările ambasadelor, să nu fiți printre primii! Lăsați-i pe alții să fie! Nu sunteți în măsură să rezistați unor presiuni pe alt plan». Să hotărască Franța, Anglia Germania… Să vedem ce fac marile țări din Uniunea Europeană; să nu ne repezim noi primii! Putem plăti pentru treaba asta în mod periculos – ăsta e riscul”, a punctat Costin Georgescu.
Întrebat cum anume putem plăti, analistul de politică externă a răspuns prompt: „Prin atacuri teroriste asupra României”.
„Adică România intră pe linia întâi a celor care au ceva cu țările arabe (în special Iordania, Siria și bineînțeles organizațiile palestiniene). Deci putem să devenim dușmani mari. Așa, noi avem niște relații normale, umane și cu statul palestinian (avem reprezentanță aici, studenți de-a lungul timpului)… Dar, în clipa în care facem un act de felul ăsta, trebuie să ne gândim că lucrurile se schimbă periculos pentru România. Și pentru ce? Ca s-arătăm ce? Că suntem alături de Statele Unite – atâta! Totdeauna am fost alături de Statele Unite și e normal să fim alături de ei: facem parte din NATO, avem un parteneriat strategic… Dar nu cu gesturi de felul ăsta! Suntem prea mici pentru un război așa de mare!” a încheiat Costin Georgescu.
Lasa-i boss si pe….SRI-istii nostrii, pe marii (si extraordinar de multii !) „vanatori” de teroristi, pe atotstiutorii in orice domeniu- da`…mai ales acolo unde-i vorba sa se castige multi bani negrii, sa-si castige …cinstit painea ! Macar ! Nu la….alegeri !