Skip to content
Politică

Mutarea de ultimă oră a statului în scandalul cu medicii

Ministerul Sănătății a făcut, luni seară, o mutare de ultimă oră în scandalul cu medicii.

Negocierile continuă la sediul instituției, la acest moment, reprezentanții Federației Sanitas, dar și ai medicilor anesteziști și de urgențe fiind prezenți la discuții. Ministerul de resort propune creșterea salariilor medicilor cu 20%. Trebuie spus că o creșterea de 20 % ar însemna 300 de lei în plus pentru medicii rezidenți, 500 de lei în plus pentru cei specializați și 600 de lei în plus pentru medicii primari, potrivit unor surse Realitatea TV.

După ce 22 000 de medici au ameninţat cu declanşarea grevei generale, proaspăt întors din concediu, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, i-a chemat, luni, pe reprezentanţii acestora la negocieri.

Primii care au ajuns au fost medicii care îi reprezintă pe cei 22 de mii de doctori, reuniţi într-un grup pe Facebook. Aceştia ameninţă cu declanşarea grevei generale sau cu demisia în masă dacă profesia lor nu va fi considerată una liberală, ca până acum. Nemulţumiţi că Instanţa Supremă a decis că medicii sunt funcţionari publici, doctorii de pe Facebook spun că ar putea lucra până la ora 14 şi să facă o singură gardă pe lună, ceea ce ar duce la colaps.

„Starea de nervozitate este atât de mare încât se poate ajunge la situaţii incontrolabile. Sunt lucruri mult mai grave decât greva, putem să nu ajungem la un consens, dar asta înseamnă că peste patru ani nu vor mai fi 13.500 de medici în spitale, s-ar putea să mai rămână 6.000, ceea ce este o consecinţă cu mult mai gravă decât o grevă”, a spus dr. Florin Chirculescu, şeful Secţiei de chirurgie toracică de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Nicolae Bănicioiu le-a promis că un medic rezident ar putea câştiga 3.600 de lei, unul specialist 4.500, iar unul primar, 7.000. Nu a înaintat însă şi un termen.
„O decizie de acest fel nu se poate lua sub presiunea străzii. Ne gândim să mărim salariile, dar aceste salarii vin din servicii medicale şi haideţi să ne gândim că trebuie să crească şi calitatea serviciilor medicale, pentru că altfel lumea ar fi în continuare nemulţumită”, a explicat președintele CNAS, Vasile Ciurchea.
La ministerul Sănătății au venit şi reprezentanţii Federaţiei Sanitas, care au cerut şi ei salarii mai mari pentru asistente, infirmiere şi brancardieri.
„Noi am cerut de anul acesta de la 1 octombrie să fie, minim 10%. Un asistent are în medie 2.000, 2.000 şi ceva de lei, aş vrea să aibă cel puţin în jurul a 4.500, 5.000 de lei”, a spus președintele Federației Sanitas București, Viorel Hușanu.
Întrebat dacă ia în calcul inclusiv declanşarea grevei în sistemul sanitar, președintele Federației Sanitas, Leonard Bărăscu, a răspuns afirmativ.: „Absolut. Bănuiesc că această toamnă va fi o toamnă încinsă”, a adăugat Bărăscu.
Ministrul a vrut să continue negocierile în această seară, la ora 19:00, şi a invitat iniţiatorii grupului la discuţii. Aceştia însă au refuzat să meargă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *