Skip to content
Politică

Mutarea lui Ludovic Orban în scandalul momentului: trimite punct de vedere propriu la CCR pe tema moțiunii de cenzură

Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele PNL Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților, a declarat în exclusivitate pentru PS News că va trimite miercuri, la CCR, un punct de vedere propriu pe tema conflictului de constituționalitate dintre Guvern și Parlament, reclamat de premierul Florin Cîțu în legătură cu moțiunea de cenzură.

„Da, este adevărat. Mâine voi depune la CCR un punct de vedere propriu”, a precizat Ludovic Orban.

Surse parlamentare au precizat pentru PS News că același lucru îl va face și Anca Dragu, președintele Senatului.

Decizia celor doi vine după ce Biroul Permanent al Senatului a aprobat punctul de vedere elaborat de Comisia de Constituționalitate, în care se precizează că Guvernul a avut motive să invoce conflictul juridic cu Parlamentul pe tema moțiunii de cenzură. Voturile au venit de la PSD, PNL și UDMR. Mai exact, Comisia de Constituționalitate din Senat s-a reunit în această dimineață, de la ora 9, în format fizic și online, și a discutat punctul de vedere care urmează să fie trimis Curții Constituționale în conflictul dintre Parlament și Guvern.

Pentru prima dată în istoria conflictelor de la CCR, o parte pledează ”vinovat”. Senatorii PNL, PSD și UDMR au decis să trimită judecătorilor un punct de vedere în care solicită Curții să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României și Guvern.

Cu opt voturi pentru (PNL – PSD – UDMR) și trei împotrivă (USR PLUS – AUR) s-a decis ca acest punct de vedere să ajungă mâine pe masa judecătorilor CCR. Decizia a fost votată și în Biroul Permanent cu 9 voturi pentru și 3 împotrivă.

Amintim că premierul Florin Cîțu a sesizat Curtea Constituțională după depunerea moțiunii de cenzură, invocând faptul că nu toate semnăturile au fost cu pixul pe hârtie, unele venind și online, și că Guvernul nu a fost informat de Parlament chiar în ziua depunerii moțiunii de cenzură. Curtea Constituțională a cerut Parlamentului și Guvernului să-și prezinte punctul de vedere până pe 15 septembrie.

Florin Cîțu a afirmat că dacă va câștiga în conflictul cu Parlamentul, Ludovic Orban și Anca Dragu ar trebui să-și piardă funcțiile. Președinții celor două Camere au convocat o ședință a Parlamentului pentru citirea moțiunii, dar Birourile Permanente Reunite au decis că votul asupra moțiunii să fie dat după ce se pronunță Curtea Constituțională.

USR PLUS a cerut marți stabilirea unui calendar pentru votarea moțiunii de cenzură, dar șansele de reușită sunt minime.

 

3 comentarii la “Mutarea lui Ludovic Orban în scandalul momentului: trimite punct de vedere propriu la CCR pe tema moțiunii de cenzură

  1. Câțu, un individ incolor, inodor, insipid, ajuns in fotoliu cu sprijinul lui Orbán , de unde spurca!
    L-am apreciat pentru cunoașterea cifrelor; in politica însă este tabula rasa!
    Rusine maxima!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *