Skip to content
" "
Puterea Știrilor Video

N-ai voie să critici deciziile CCR, susține social-democratul Radu Oprea, cu ”bătaie” spre PNL: Acest lucru nu e de admis într-un stat de drept!

Inquam Photos / Ilona Andrei

Invitat în studioul „Puterea Știrilor”, senatorul PSD Radu Oprea a vorbit despre recenta decizie a CCR privind carantina și izolarea. Întrebat dacă românii ar mai rezista unei noi stări de urgență, social-democratul a spus că ”probabil că ar fi destul de greu de suportat de către populație”.

”Guvernul a venit cu legislația despre care tot CCR a venit și a spus că ea trebuie dezbătută în Parlament pentru că este o legislație privitoare la drepturile cetățenilor. Și atunci când vorbim despre restricționarea lor, cu certitudine Parlamentul este cel care trebuie să voteze o astfel de lege.

Au trecut 12 zile, așa cum au trecut cele 3 zile cu celebrul vid legislativ de la starea de urgență la starea de alertă. Sunt dezbateri, nimic nu este transparent. Deja organizațiile neguvernamentale au luat atitudine și au spus că ce este acolo e incredibil și nu poate exista o astfel de lege pentru că ne duce spre totalitarism, spre bunul plac al unor indivizi care ar trebui să aplice legea, dar nu e nimic clar. Vom corecta această lege în Parlament, dar nu poți să o faci în câteva ore pentru că nu mai devine nimic serios. Lucrurile trebuie analizate foarte bine, avem nevoie de o dezbatere cu organizațiile neguvernamentale. Ele au cerut acest lucru.

Este necesar să avem o lege bună, o lege care să fie aplicabilă, astfel încât să nu mai poată fi contestată la CCR și să nu mai nască abuzuri. Din punctul meu de vedere, aici a fost adevărata problemă. Vă dau un exemplu: în Prahova este celebrul caz al unui pensionar dintr-o comună căruia i-au scăpat oile din curte, s-a dus în curtea vecinului, a venit polițistul și l-a amendat cu 15000, el având o pensie de 750 de lei. Evident că în toată viața dumnealui nu va avea resurse să plătească o astfel de amendă. Este disproporționată. Proporționalitatea nu s-a respectat, nefiind clar definită. PNL nu recunoaște această incapacitate a sa de a redacta un act legislativ clar și au început să dea vina pe CCR, pe oricine altcineva, numai pe ei nu. Lucru care în mod normal, într-un stat de drept, într-o democrație nu e de admis. Nu ai voie să critici deciziile CCR, pe acelea le aplici. Adaptezi legislația la deciziile CCR”, a declarat Radu Oprea la Puterea Știrilor.

Amintim că judecătorii Curții Constituționale a României au decis că nu este constituţional ca printr-un simplu ordin de ministru cetăţenii să fie trimişi în carantină, izolare ori în spital, deşi sunt infectaţi cu COVID-19. CCR a decis că este neconstituţional un articol din ordonanţa 11 de anul acesta, prin care ministrul Sănătăţii are dreptul să instituie carantina pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate de epidemie.

" "

2 comentarii la “N-ai voie să critici deciziile CCR, susține social-democratul Radu Oprea, cu ”bătaie” spre PNL: Acest lucru nu e de admis într-un stat de drept!

  1. Nu poti sa-mi bagi pumnu-n gura ca noi platim CCR !!!!!!!!!!!!!!!! Critic sau laud pe cine platesc din banii mei.

  2. Nu este vorba despre a „critica” sau nu Curtea Constitutionala. PNL este un partid parlamentar, aflat acum si la putere. Eu nu il iubesc (nici nu il urasc), dar imi este jena mie pentru el, pentru noi toti, cand vad ca un partid din Romania de anvergura isi permite (sau promoveaza) mahaligisme la adresa unor oameni cu capul la ei, care gandesc pe drepturi fundamentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *