Skip to content
Opinii & Analize

N-avem președinte. Avem o babă și-un televizor

" "

De pe 13 octombrie aștept să facă cineva cu studii de specialitate în domeniu o analiză pe discursul președintelui pe tema inundațiilor de la Galați. Nu s-a făcut, așa că mă simt dator să o fac eu. Așa, ca amatorul, cum am văzut la televizor…

„Am văzut la televizor că în cinci localități din Galați am avut zilele trecute inundații” (Klaus Iohannis).

" "
" "

E foarte nasol că ați văzut asta la televizor. În prostia mea, îmi imaginam, până azi, că eu trebuie să aflu lucrurile de la televizor, dar că președintele meu află așa ceva în timp real, din rapoarte sofisticate, scrise de cei mai buni oameni ai unor structuri de informații cărora eu nici nu le știu numele. Apropos: filmul cu gagica aia mișto, care pleacă în sânii goi la cumpărături, l-ați văzut? Tot la televizor, zic…

“i-am rugat pe colegii mei să sune la toate autoritățile de acolo și să îmi spună ce s-a întâmplat acolo și ce cred oamenii de acolo că ar fi fost bine să se facă sau ce ar fi fost posibil să se facă”. (Klaus Iohannis)

Superb. Parcă văd o trupă de băieți în costume negre, într-o sală neagră, vorbind la telefoane negre și cerând oamenilor din Galați să scrie eseuri despre ce cred ei că trebuia să se facă înainte de inundații.

“În acest fel, s-a vorbit cu toți cei cinci primari, cu prefectul, cu șeful ISU și am aflat că toate cinci comunele se află pe un pârâu, cred că Suhu se numeşte pârâul. Am aflat că albia nu a fost întreţinută prea bine. Am aflat că acum câţiva ani s-a început o investiţie la un baraj, care trebuia să protejeze exact aceste comunităţi, şi această investiţie a fost abandonată”. (Klaus Iohannis)

Asta am aflat și eu, domnu’ președinte. De la televizor, n-a fost nevoie să dau telefoane. De la dumneavoastră și de la colegii dumneavoastră așteptam să aflu cine de la Apele Române este dat afară zilele astea, cine răspunde de investiția aia neterminată, ce alte măgării s-au făcut cu bani publici în zona asta, a amenajărilor funciare, și pe cine o să vedem la pușcărie pentru că sute de case sunt sub apă.

“Toată situaţia m-a întristat şi sunt alături de oamenii care au suferit acolo. Eu cred că oricine poate să înţeleagă că e o tragedie dacă ţi-e inundată întreaga curte, dacă toată gospodăria este inundată”. (Klaus Iohannis)

Practic, te-ai gândit cum ar fi să-ți fie inundate casele la care ții atât de mult chiar și atunci când nu sunt tocmai ale tale. Bine.

“E nevoie de proceduri, de reguli, de intervenţii mult mai ferme şi mult mai clare. Şi este nevoie să intervenim înainte să se întâmple dezastrul, acolo, evident, unde acest lucru este posibil”. (Klaus Iohannis)

Păi dă-i drumul la treabă, dom’ președinte. Cheamă-l pe premier și spune-i că dacă n-ai proceduri în 15 zile, o să ceri demiterea întregului guvern. Că e simplu, trebuie doar să copiezi, să traduci și să adaptezi procedurile similare din Germania, nu vă pune nimeni să inventați apa caldă.

“Noi suntem ţara care tot timpul este luată prin surprindere. Şi, atunci, se pune, iarăşi, întrebarea: de ce ne ia totul prin surprindere? De ce suntem mereu surprinşi? Nu suntem noi, românii, capabili să depăşim această fază primitivă de a fi mereu surprinşi? Eu cred că da”. (Klaus Iohannis)

Da. Tu ești cel mai bun exemplu în acest sens. Ești o surpriză de președinte, plus că este evident că te surprinde orice nu se dă la televizor.

“În final, două concluzii. Dezastrele au loc, vrem, nu vrem, şi atunci e mai bine să ne pregătim decât să nu ne pregătim”. (Klaus Iohannis)

Corect. Îmi permit chiar să te parafrazez: “Președinte trebuie să avem, vrem, nu vrem, şi atunci e mai bine să-l vezi acționând decât să-l auzi spunând chestii pe care le poate spune orice babă care s-a uitat la televizor”.

———-

Fost jurnalist, pasionat de fotografie și de upcycling, Bogdan Stoica este autorul a două cărți, „Cum să faci fotografii bune cu telefonul” și “Tipul din filme nu există”. Ambele pot fi comandate de pe www.bogdanstoica.ro.

" "

4 comentarii la “N-avem președinte. Avem o babă și-un televizor

  1. Mi-a placut articolul dar asteptarile de la acest INDIVID sint zadarnice. Cind desconsideri oamenii din tara ta acesta este rezultatul. Dulapul cind citeste dupa fitzuici iese mai binisor, cind vorbeste liber este råtåcit printre cuvinte.

  2. pe „foarte buuune” .. s-a intamplat asa ceva???
    si eu care ..”am vazut la radio” asta 🙂 wtf???????

    p.s. cred ca acest articol necesita sa creati o noua categorie „WTF” sau pe intelesul romanului „CARE PUII LUI IOHANNIS”

  3. Imi place ce a scris domnul Stica Il felicit din tot sufletul .Ar trebui ca toti ROMANII sa aiba curajul sa scoata in evidenta bilbele acestui personaj sinistru .NU merge la inundatii pentru ca nu poate ateriza in mocirla adusa de ape in casele bietilor oameni ,Care si au perdut munca de o viata .ESTE iresponsabil, este boieros ,ingamfat plin de sine si cand te ca mai vrea sa nustiu cu aceasta tara care cu ani in urma la primit si i a dat cetatenia . \Ar trebui sa si vada „lungul nasului”ca nu va face nici o isprava , e prea comod ca sa nu zic lenes ,nu i pasa de acest popor. Ii dau un sfat NU TE MAI AGATA DE OAMENI CA BOALA DE OM SANATOS ”CA SA Ce ? TE intreb „domnule” iohanis de ce ti ai dus parintii in germania ,sa aiba pensiile in euroi .Romanii pot sa traiasca si hartuiti si batjocoriti de tehnocatii dumitale cu mizeriile se pensii pr care te pregatesti sa le tai .Te intreb dumneata ai putea trai cu valoarea unei pensii de 8_900de lei in cele mai fericite situatii , sunt pensii si mai mici .Ce Ti ai pus in cap sa faci cu aceasta tara ? Au mai fost si altii care au ajuns la groapa istoriei .DE exp.hitler , stalin napoleon si altii.Acolo vei ajunge si dumneata , la groapa istoriei . Stii ceva , daca dumneata ai fi curat ca lacrima ,as mai intelege , dar esti foarte ,foarte patat nea iohanis >nu esti presedintele meu pentru ca nu te am votat , am ghicit de pe atunci gandurile rele , Felul cum ai dat din coate sa ajungi in acel p N l cu tenta istorica ,bani irositi pentru o campanie desantata ca sa ce ?CE ai facut in acesti 2 ani de domnie un NIMIC mare ,ai omorat tineri ca sa ai guvernul tau ,pe cine mai omori sa ai si parlamentu] tau .OPRESTETE .ca ai facut destule rele .Inca odata va rog daca e cu putinta sa stie si dumnealui cit de mult il urim ,bine inteles acei care ne iubim cu adevarat tara . Va multumesc .

  4. Hai frate, Bogdan Stoica a scris mai demult un articol in care ii injura la modul grotesc pe sinistrati, e ultimul care ar trebui sa-si dea cu parerea pe tema asta. Mi-e scarba de omul asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *