Skip to content
Politică

N. Nicolai arată cum îi va da Toader lovitura de grație lui Lazăr. IJ va învinge DNA? EXCLUSIV

aldeparty.eu

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat cum ministrul Justiției, Tudorel Toader, îi va da lovitura de grație procurorului general Augustin Lazăr.

Amintim că Toader a anunțat joi dimineață că „procedura de numire în funcțiile de conducere la Ministerul Public va fi supusă unui aviz al Comisiei de la Veneția”, după ce miercuri avusese o întâlnire cu ambasadorul Germaniei la București.

CITIȚI ȘI: Toader cere ajutorul Comisiei de la Veneția ca să-l pună la respect pe Lazăr

În aceste condiții, eurodeputatul Norica Nicolai a subliniat că, prin această mutare, guvernantul „își consolidează poziția, pentru că marea majoritate a propunerilor pe care le-a făcut – inclusiv procedura de numire – fac parte din recomandările Comisiei de la Veneția pentru Consiliul Europei, cu privire la procurori”.

„Deci probabil domnul Toader știe foarte clar care va fi avizul Comisiei de la Veneția și dorește să curme orice dezbatere cu privire la această chestiune. Opțiunea lui Tudorel Toader este una principială și recomandată – așa cum spuneam – de către Comisia de la Veneția”, a continuat vicepreședintele grupului ALDE din Parlamentul European.

În același context, am întrebat-o pe Norica Nicolai ce ar trebui să înțelegem din avizul negativ dat săptămâna trecută (cu 10 voturi la 8) de către Consiliul Superior al Magistraturii proiectului de reformă în justiție elaborat de către Tudorel Toader. La rândul său, președintele Consiliului Național al ALDE România a atras atenția asupra suveranității viitorului vot parlamentar.

„A fost un vot foarte strâns, care n-are de fapt niciun fel de relevanță decât pentru raportul de forțe din și pentru bătălia din CSM. Avizul este consultativ și, în opinia mea, Parlamentul este decizional. Dacă mai acceptăm această arhitectură organizațională a României! Dacă nu, atunci fiecare comunitate profesională să-și facă propria lege și Parlamentul să ia act de ea! Și atunci vom avea un alt tip de democrație originală. Dar în niciun caz nu putem admite că fiecare ne putem face propria lege”, a subliniat Nicolai.

În ceea ce privește faptul că dintre cei 8 membri CSM pro-Toader 6 au votat cu amendamente, Norica Nicolai a explicat: „Toată lumea poate să aibă o opinie și poate să facă amendamente. Eu spun că sunt niște lucruri pe care eu, personal (ca jurist), le văd altfel. Dacă aș fi în Parlamentul României, sigur: aș face amendamente. Dar asta nu este niciun fel de dramă – nimeni n-are monopolul adevărului în țara asta: nici cei care refuză să discute, nici cei care propun discuția”.

În altă ordine de idei, am întrebat-o pe Norica Nicolai dacă – în opinia ei – disputa dintre Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Inspecția Judiciară (IJ) s-a stins sau încă mocnește. În replică, fostul procuror a pledat pentru respectarea statutului IJ.

„Nu s-a stins în niciun fel. Nu știu dacă este o dispută. Din partea Inspecției Judiciare (care este instituția competentă să realizeze acest control) nu cred că se pune problema unei dispute. Din partea DNA poate fi o dispută, dar în niciun caz nu putem vorbi în acești termeni, pentru că fiecare este o instituție separată, cu competențe diferite. Dacă am admis prin lege că Inspecția Judiciară este singura autoritate de control, sper ca și DNA să recunoască lucrul ăsta. Urmează procedura clară – prevăzută de lege – a depunerii raportului la CSM și acolo se vor lua deciziile. Cum vor fi, asta nu cred că e problema noastră. E o comunitate profesională pe care eu vreau s-o cred responsabilă”, a punctat Nicolai.

Ultimul subiect discutat cu Norica Nicolai s-a referit la modul cel puțin bizar în care DNA Ploiești le-a citat la audieri pe Mihaiela Iorga-Moraru și pe Ana-Maria Pătru: sunându-le copiii.

„Vreau să spun un singur lucru: am fost procuror și mi-e rușine de această formă de citare. Urmărirea penală, dacă o începi, o începi împotriva unei persoane și legea te obligă s-o citezi pe acea persoană. Dacă în schimb citezi copilul, părinții sau bunicii, înseamnă că lucrurile au luat-o foarte, foarte tare razna. Cred că și procurorii din anii ’50 citau toată familia, dar o citau la pușcărie direct – asta cred că este diferența. Este absolut jenant pentru acei procurori care au făcut lucrul ăsta!” a încheiat liderul ALDE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *