Skip to content
Video

N. Nicolai dezvăluie dedesubturile ieșirii SUA din acordul iranian: România va avea de pierdut EXCLUSIV

ziardecluj.ro

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai, invitata celui mai recent episod al interviurilor video marca PSnews.ro, a vorbit despre cele mai arzătoare probleme cu care se confruntă România atât pe plan intern, cât și extern.

Mai exact, numărul doi din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu a explicat ce înseamnă retragerea Statelor Unite ale Americii din acordul cu statul Iran. Amintim faptul că, la începutul acestei săptămâni, președintele Donald Trump a explicat motivele pentru care cea mai mare putere a lumii alege să facă această mutare

Ăsta e un subiect foarte serios, care după părerea mea afectează indirect și România, pentru că – previzibilă decizia lui Donald Trump – ea e o decizie care marchează o reașezare geopolitică majoră, în opinia mea, cu grave implicații. Pe 5+1 (acordul din 2015), a fost un acord de compromis, pe care l-a încheiat Obama. Cu bune și cu rele. Toată lumea știa care era conduita Iranului, dar toată lumea obosise să țină o țară sub sancțiuni: o țară sărăcită e o țară instabilă și Iranul putea fi exportator de insecuritate”, a subliniat europarlamentarul.

Printre problemele ridicate de Norica Nicolai, regăsim impactul major al disensiunilor apărute între cele mai mari puteri din UE (Franța, Anglia și Germania), care și-au exprimat dezaprobarea față de mișcarea omului de afaceri, și SUA. Vor apărea dezechilibre economice, întrucât există multe firme cu capital german pe teritoriul iranian.

”După părerea mea, dincolo de această decizie, importante sunt două situații publice: reacția, de data asta, a celor trei – Franța, Germania și Marea Britanie –, care a fost de dezaprobare și vehementă, și reacția proaspăt desemnatului ambasador al Statelor Unite la Berlin, care a dat de fapt mesajul principal (companiile europene să se retragă din Iran). E, de fapt, în pregătire un război economic care va afecta în primul rând Uniunea Europeană. Trebuie să recunoaștem că, deși Iranul e o țară săracă, UE – Germania în special – are investiții majore, așa cum are și Marea Britanie, care tradițional a avut o relație cu Iranul, așa cum are și Franța. Sancțiuni aplicate Iranului înseamnă final de business-uri și de investiții europene. Atacul major, după părerea mea, e la Germania, care e o țară care are o economie ce merge cel mai solid din UE, dar din păcate fluidă și dependentă de situații geopolitice. Fiind calată mai mult pe export, ea e prezentă mai puțin frecventabile: Asia Centrală, Caucaz, Iran, Afghanistan. Un atac al afacerilor europene pe aceste spații poate face multe probleme”, a susținut Norica Nicolai, pentru PSnews.ro

Instabilitatea economică de la vârful Uniunii va duce la diminuarea fondurilor europene, lucru care implicit va avea impact asupra României, țară cu multe nevoi, spune președintele Consiliului Național al ALDE România: Mai avem anul viitor, sub președinția noastră, un viitor capitol important din istoria Uniunii: Brexitul, care înseamnă o pierdere de cel puțin 25 de miliarde de euro, și trebuie să înțelegem clar că vom avea un buget din ce în ce mai redus și unei conduite europene care va încerca să condiționeze cât mai mult, chiar dincolo de Tratat, accesul statelor membre la fondurile europene. Din acest punct de vedere, România va avea cu siguranță de pierdut. Știți foarte bine viziunea Comisiei, condiționarea fondurilor de statul de drept, condiționarea fondurilor de nivelul de accesare – toate astea ne vor afecta. De aceea cred că această decizie va avea implicații semnificative cu privire la viitorul UE dar și a relațiilor dintre Uniunea Europeană și Statele Unite, pe care eu le văd, în momentul de față, destul de încordate, prin atitudinea președintelui Trump (și va sta la Casa Albă încă câțiva ani, deci nu așteptăm un impact nesemnificativ al acestei conduite)”.

Totodată, vicepreședinta grupului ALDE din Parlamentul European a pus sub lupă motivele pentru care șeful de stat de la Casa Albă a ales să retragă SUA din acordul menționat anterior. Norica Nicolai consideră liderul american, cu experiența sa de afacerist, încearcă să readucă economia la un nivel înalt, după mandatele lui Barack Obama.

”La urma urmei, domnul Trump face o politică în beneficiul SUA, dorește să susțină economia pe care a preluat-o într-o stare nu tocmai fericită după mandatul Obama, fapt pentru care va face totul în prisma unei afaceri să-și maximizeze profitul, ori pentru SUA, în momentul de față, blocarea exporturilor de petrol iraniene e un profit. Să nu uităm că primele vizite le-a făcut Trump în Arabia Saudită, cu care a încheiat un contract absolut benefic de peste 300 de miliarde de dolari pentru achiziționarea de armament american – tradițional, industria de apărare americană susține interesele economice ale Statelor Unite pentru a nu știu câta oară. Această decizie, sigur, va crește prețul petrolului. OPEC-ul a reacționat aseară, pentru că poate crea consecințe mari pe plan mondial. Însă, o creștere mare a petrolului va sprijini și Rusia, că și ea e exportator de petrol, va sprijini și o serie de interese ale Chinei, dar în niciun caz nu va sprijini economia europeană. Decizia asta, dacă cineva are cumva o viziune de ansamblu asupra lucrurilor și înțelege cât de dependenți suntem de ceea ce se întâmplă în lume și nu mai putem trăi din ciorba noastră românească, atunci vor trebui gândite niște abordări politice”, s-a pronunțat europarlamentarul.

Concret, Norica Nicolai a reluat implicațiile mutării făcute de Trump, inclusiv asupra României: ”Prima implicație este o deteriorare a economiei europene, războiul dintre Statele Unite și UE – că Uniunea este problema majoră a lui Donald Trump – va genera niște constrângeri în acest buget. Cu siguranță vom fi afectați: dacă bugetul UE va fi mai mic, cu siguranță noi vom pierde o oportunitate de acces la mai multe fonduri europene, de care România are nevoie (pentru că ai infrastructură de rezolvat, că n-ai infrastructură, că mai ai încă foarte multe lucruri de rezolvat în politica de coeziune, în cea agricolă, și deja s-au anunțat foarte multe reduceri, mai ai și probleme majore de relocare a capitalului străin). Tot contextul politic poate afecta nefericit situația economică și a noastră, dar și a Europei”.

Urmăriți secvența de la minutul 4:28 până la 11:48

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *