Skip to content
Politică

N. Nicolai îi ia apărarea lui Tudorel Toader în fața lui Dragnea: Prefer o legiferare temeinică

rfi.ro

Eurodeputatul Norica Nicolai îi ia apărarea ministrului Justiției, Tudorel Toader, în fața președintelui PSD, Liviu Dragnea, în legătură cu disputa apărută în jurul legilor din domeniul justiției. Amintim că Dragnea și-a exprimat duminică seară la Antena 3 nemulțumirea în legătură cu felul în care Toader a gestionat problema legii privind modificarea codurilor penale, președintele Camerei Deputaților menționând că nu poate spune că este „foarte mulţumit” că l-a susţinut pe Tudorel Toader pentru portofoliul Justiţiei.

Vicepreședintele grupului ALDE din Parlamentul European a atras atenția marți la RFI asupra obligativității consultării publice în procesul de legiferare.

„Tudorel Toader (ca şi întreg Guvernul) este ţinut de o lege care vizează procedurile de tehnică legislativă, mă refer la legea 24. Sigur, consultarea este obligatorie. Nu trebuie să consulte domnul Toader însă doar sistemul judiciar, trebuie să consulte întreaga populaţie şi pe cei interesaţi în a avea o opinie asupra unui proiect de lege. Trebuie să consulte obligatoriu Consiliul Superior al Magistraturii, care este instituţia prevăzută în Constituţie a aviza, sigur, facultativ, această lege pe care domnul Toader a pus-o în dezbatere”, a explicat Nicolai.

Întrebată dacă sunt criticile lui Dragnea o formă de presiune asupra lui Toader, Norica Nicolai a răspuns: „Nu. Orice cetăţean şi orice lider politic poate avea opinii politice şi poate exprima mulţumirea sau nemulţumirea cu privire la activitatea unui ministru, dar nu consider declaraţiile domnului Dragnea o formă de presiune asupra domnului Toader, pentru că domnul Toader se comportă până în acest moment în limitele pe care i le dă Constituţia”.

Nu în ultimul rând, fostul procuror a dat de înțeles că nu este neapărat ceva rău în lipsa de grabă a lui Tudorel Toader cu privire la depunerea legilor justiției la Parlament.

„Eu vă mărturisesc, ca juristă, că prefer o legiferare serioasă şi temeinică decât o legiferare rapidă. Consultarea este esenţială, domnul Toader va trebui să prezinte şi o analiză de impact, să vedem care sunt influenţele propunerilor sale în ceea ce priveşte organizarea justiţiei, este o chestiune şi de bugetare, dacă doriţi (…). Eu sper ca într-o lună, pentru că în opinia mea, cam atât timp e necesar, să avem aceste legi pe masa Parlamentului”, a mai arătat Norica Nicolai.

LOGO_ALDE_ nou Norica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *