Skip to content
Politică

N. Nicolai se implică în combaterea unei boli care afectează peste 1.000 de români

argumentpress.ro

Eurodeputatul Norica Nicolai (vicepreședinte al grupului ALDE din Parlamentul European) se implică în combaterea unei boli care afectează peste 1.000 de români.

Este vorba despre hemofilie. Europarlamentarul a publicat, joi, pe Facebook, o serie de amănunte menite să atragă atenția societății asupra flagelului sus-amintit.

Concret, Norica Nicolai arată cum se implică pentru ca bolnavii din România să aibă parte de tratamentul la care au deja acces numeroși cetățeni ai Uniunii Europene.

Redăm mai jos explicațiile complete ale vicepreședintelui ALDE european:

„Lupta cu o boală este mai ușor de dus având o atitudine pozitivă, care poate fi creată de cei dragi, de doctori de încredere și de un sistem medical care oferă acces la tratamentul potrivit. Hemofilia este o boală rară, despre care nu se vorbește des, este o boală incurabilă care fără tratamentul potrivit poate duce la moarte, este acea boală care face ca sângele să nu se coaguleze.

În România avem mai bine de 1.000 de persoane afectate de hemofilie, persoane care se luptă în fiecare zi pentru acces la tratament, pentru acces la doctori specializați, pentru a fi auziți și înțeleși. În România nu există un centru medical specializat în tratarea hemofiliei și ne situăm pe ultima poziție în UE în ceea ce privește asistența bolnavilor de hemofilie. Situația este asemănătoare și în Bulgaria.

În opoziție, în majoritatea celorlalte state europene, nu numai că accesul la tratament este facil și garantat, total rambursat, dar guvernele investesc bani pentru cercetarea acestei boli. Astfel, crește de fapt și numărul de doctori specializați în diagnosticarea și tratarea hemofiliei și, deci, accesul bolnavilor la diagnostic și o medicamentație ce le poate îmbunătăți calitatea vieții.

Investițiile în cercetare la nivelul centrelor universitare din statele membre rămân însă cu impact minim în condițiile în care nu avem o viziune la nivelul UE pe acest subiect. Este ceea ce încearcă să facă Consorțiul European de Hemofilie (EHC), reunind în fiecare an asociațiile de profil din statele europene, printre care și Asociația Română de Hemofilie, și propunând un dialog deschis între reprezentanții bolnavilor, ai medicilor și cercetătorilor din universități, ai industriei producătoare de medicamente.

În acest an, EHC s-a reunit la Parlamentul European din Bruxelles, unde le-am fost gazdă și le-am ascultat problemele și soluțiile. Am fost plăcut impresionată să constat că preocuparea pentru îmbunătățirea vieții bolnavilor de hemofilie nu vine doar din partea celor afectați de această boală, ci și din partea multor oameni de bine. Este inacceptabil ca un bolnav din Bulgaria sau România să fie plimbat, luni și chiar ani de zile, între instituțiile statului, între comitete și comisii de evaluare, pentru a-și cere un drept în legătură cu o situație medicală pe care nu și-a dorit-o vreodată, în timp ce în alte țări europene tratamentul bolnavilor este livrat acasă, prin grija sistemului de sănătate și al doctorilor.

Îmi propun să continui această colaborare cu EHC și sper să dau mai multă putere vocii lor, iar în viitorul apropiat Comisia Europeană, cu puterile ei limitate în domeniul sănătății, să facă totuși recomandări ferme statelor membre, să încurajeze prin investiții cercetarea pe acest domeniu, astfel încât orice om afectat de această boală din UE să poată să se bucure de o calitate a vieții îmbunătățită. Și mai sper ca decidenții din sistemul de sănătate românesc să se preocupe mai mult de astfel de probleme și mai puțin de războaie personale”.

Puteți vedea AICI galeria cu fotografiile realizate de către EHC în 28 noiembrie 2016, în Bruxelles, la evenimentul „Outcome mesasures in haemophilia”.

ALDE NORICA  psnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *