Skip to content
" "
Sport

Nadia Comăneci, sărbătorita zilei. Gimnasta împlinește 55 de ani

epochtimes-romania.com

Nadia Comăneci împlinește astăzi, 12 noiembrie, vârsta de 55 de ani. În data de 18 iulie, s-au împlinit 40 de ani de când Nadia Comăneci a obţinut prima notă de 10 din istoria gimnasticii.

Nu numai că a devenit prima gimnastă care a obținut scorul perfect la olimpiadă, de șapte ori, dar Nadia Comăneci a câștigat şi trei medalii de aur (la individual compus, bârnă și paralele), o medalie de argint (echipă compus) și bronz (sol), scrie antena3.ro.

" "

Născută pe 12 noiembrie 1961 la Onești, Nadia Comăneci ar fi fost botezată după personajul „Nadejda” („Speranță”), eroină a unui film.

Descoperită la vârsta de 6 ani de către antrenorul Bela Karolyi, a devenit curând prima gimnastă din lume care a primit nota zece absolut într-un concurs olimpic de gimnastică. Astăzi este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX.

La doar 14 ani a fost steaua Jocurilor Olimpice de Vară din 1976 de la Montreal, Québec. A obţinut scorul perfect de zece la olimpiadă de şapte ori şi a câştigat trei medalii de aur: la individual compus, bârnă şi paralele.

Este primul sportiv român inclus în memorialul International Gymnastics Hall of Fame.

S-a retras din activitatea competițională după Jocurile Olimpice din 1980 de la Moscova. Între anii 1984 şi 1989 a fost membră a Federaţiei Române de Gimnastică și a ajutat la antrenarea gimnaștilor juniori români. În 1989 ea a fugit în SUA, devenind cetăţean american în 2001.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *