Skip to content
Internațional

UPDATE: Nancy Pelosi declară că a venit cu intenţii paşnice în Taiwan: „Venim ca prieteni”. Taiwanul denunţă exerciţiile militare chineze, care ”ameninţă” porturile

BBC News

UPDATE:

Exerciţiile militare planificate ale Chinei în vecinătatea Taiwanului ameninţă porturile-cheie şi zonele urbane de pe insulă, a anunţat, miercuri, Ministerul taiwanez al Apărării şi a promis apărare ”consolidată” şi un răspuns ferm, relatează AFP.

Exerciţiul este ”o încercare de a ne ameninţa porturile şi zonele urbane importante şi de a submina unilateral pacea şi stabilitatea regională”, a precizat Ministerul Apărării.

Liderii chinezi şi-au exprimat indignarea faţă de vizita preşedintei Camerei SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, pe care China îl vede ca unul dintre teritoriile sale care urmează să fie ”reunificate” cu forţa, dacă este necesar, scrie news.ro.

Beijingul a anunţat ca răspuns o serie de exerciţii militare cu muniţie reală în jurul insulei. Astfel, comandamentul chinez a anunţat ”exerciţii navale şi aeriene comune în spaţiile maritime şi aeriene din nordul, sud-vestul şi sud-estul insulei”.

Aceste exerciţii vor include ”tragerea cu muniţie reală cu rază lungă de acţiune” în strâmtoarea Taiwan, care separă insula de China continentală. În unele zone, operaţiunile chineze vor avea loc pe o rază de 20 de kilometri de coasta Taiwanului, potrivit coordonatelor oferite de Armata Populară de Eliberare.

Confruntaţi cu riscul tot mai mare al izbucnirii unui conflict, oficialii de la Taipei încearcă să pară hotărâţi pentru a menţine calmul populaţiei.

Ministerul Apărării monitorizează îndeaproape situaţia, şi-a intensificat pregătirile şi va răspunde în mod corespunzător în timp util. Armata va rămâne cu siguranţă pe loc şi va proteja securitatea naţională. Cerem publicului să fie liniştit şi să sprijine armata”, se arată într-un comunicat al ministerului.

Ştire iniţială:

Autorităţile din Taiwan au anunţat, în noaptea de marţi spre miercuri, că 21 de avioane militare chineze au intrat în zona de identificare a apărării aeriene a insulei – o zonă mult mai extinsă faţă de spaţiul său aerian.

De asemenea, Ministerul chinez al Comerţului a impus sancţiuni economice, cu menţiunea că va suspenda exportul de nisip natural către Taiwan – o componentă esenţială în fabricarea semiconductorilor, unul dintre exporturile de top ale insulei.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, care a sosit marţi seară în Taiwan, a declarat miercuri că a venit cu intenţii paşnice în regiune, în contextul în care vizita sa a înfuriat Beijingul, transmite AFP.

„Venim ca prieteni în Taiwan, venim în pace în regiune”, a declarat Pelosi în cadrul unei întâlniri cu vicepreşedintele parlamentului taiwanez, Tsai Chi-chang.

Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, a sosit la Taipei la bordul unui avion militar american. Vizita sa, care nu fusese anunţată oficial, dar care a făcut obiectul unor speculaţii intense de câteva zile, a determinat imediat reacţii din partea Beijingului.

La sosirea înaltului oficial american la Taipei, ministerul chinez de externe a denunţat „o încălcare gravă” a angajamentelor americane faţă de China, care „subminează grav pacea şi stabilitatea regionale”.

Potrivit Reuters, preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA urmează să se întâlnească cu preşedinta Taiwanului, precum şi cu activişti pentru drepturile omului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *