Natalia Intotero, despre ordonanţa privind înăsprirea condiţiilor pentru cei care vor si fie asistenţi maternali

Sursă foto: Facebook / Natalia Intotero

Natalia Intotero, ministrul Familiei, a prezentat joi, după şedinţa de Guvern, principalele prevederi din ordonanţa de urgenţă privind înăsprirea condiţiilor pentru cei care vor si fie asistenţi maternali. Astfel, asistentul maternal nu poate primi în plasament mai mult de doi copii, trebuie să aibă minimum 21 de ani şi să fie absolvent de liceu. Sunt introduse limite privind diferenţa maximă de vârstă între asistentul maternal şi copilul pe care îl are în îngrijire – maxim 47 de ani. Locuinţele asistenţilor maternali trebuie să fie situate în localităţi cu acces la servicii educaţionale, medicale şi de abilitare/reabilitare. În plus, asistenţii maternali vor fi evaluaţi la fiecare doi ani de o echipă multidisciplinară şi vor urma cursuri de perfecţionare anual, astfel încât să fie mereu pregătiţi pentru a oferi cea mai bună îngrijire.

Natalia Intotero a anunţat că Guvernul a aprobat Ordonanţa privind condiţiile şi statutul asistenţilor maternali. ”Practic, după 21 de ani, venim cu modificări ample, în urma controalelor effectuate de ANPDCA, în urma sesizărilor de la telefonul de urgenţă 119 dar şi a unor controale neanunţate. Toate acestea au dus la înăsprirea condiţiilor pentru ca toţi cei care doresc să fie asistenţi maternali să beneficieze de o pregătire prealabilă iar partea de testare să fie făcută de specialişti din cadrul Direcţiilor generale de asistenţă şi protecţia copilului, spre deosebire de până acum, când această parte de evaluare şi testare era realizată de forme private”, a spus ministrul.

Ministrul a mai arătat că o prevedere nouă în Ordonanţă vizează un număr maxim pentru copiii care pot fi daţi asistenţilor maternali în grij, de doi copii, cu excepţia situaţiilor în care sunt fraţi.

”O altă prevedere, pensionarea, conform Codului Muncii. Până acum cei care muncesc în acest sistem puteau să solicite să aibă copii în grijă şi după vârsta de pensionare. Vor fi şi excepţii, tranzitorii pentru copiii care se află deja în grija unor astfel de persoane. S-a schimbat şi vârsta minimă de 18 ani, între asistentul maternal şi tânârul pe care îl are în îngrijire. Astfel, la 47 de ani este vârsta maximă când un asistent maternal poate lua în îngrijire un copil de câteva zile”, a spus Intotero.

Se introduc de asemenea condiţii privind localizarea locuinţei asistentului maternal, să locuiască în zone cu sistem de învăţământ, dispensar în apropiere, să beneficieze de infrastructură, apă, canalizare şi alte condiţii. În plus, asistenţii maternali vor beneficia de perfecţionare din doi în doi ani şi vor fi şi reevaluaţi.

“Este un moment important pentru sistemul de protecţie a copilului. Cazurile de abuz din ultimii ani au demonstrat clar că este nevoie de înăsprirea condiţiilor pentru persoanele care doresc să devină asistenţi maternali. Datoria noastră este să ne asigurăm că aceşti copii vor creşte şi se vor dezvolta într-un mediu sănătos, cu dragoste şi grijă de cei care îşi asumă responsabilitatea creşterii lor”, a declarat Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului şi egalităţii de Şanse.

Potrivit actului normativ, principalele modificări vizează introducerea obligativităţii existenţei unui anumit nivel de şcolarizare – minim absolvent de liceu. Vârsta minimă a asistentului maternal creşte de la 18 la 21 de ani.

Asistenţii maternali se vor pensiona conform Codului Muncii. Sunt introduse limite privind diferenţa maximă de vârstă între asistentul maternal şi copilul pe care îl are în îngrijire – maxim 47 de ani. Diferenţa de vârstă de 47 de ani nu se aplică în cazul plasamentului copiilor care fac parte dintr-un grup de fraţi.

Potrivit Ordonanţei, asistentul maternal nu poate primi în plasament un număr mai mare de 2 copii, cu excepţia copiilor care fac parte dintr-un grup de fraţi. Se introduc condiţii privind localizarea locuinţei asistentului maternal care va trebui să fie într-o localitate cu acces la servicii educaţionale, medicale şi după caz abilitare/reabilitare a copiilor pe care îi va primi în plasament – se vor evita astfel situaţiile în care locuinţa asistentului maternal este într-o localitate izolată/fără acces la servicii; Evaluarea persoanelor care doresc atestat de asistent maternal este ealizată de o echipă, desemnată de DGASPC, formată din psiholog şi asistent social şi cuprinde evaluarea socială şi evaluarea psihologică.

Cursurile de formare profesională (pentru atestare) au o durată de 80 de ore, din care 50 de ore de teorie şi 30 de ore de practică şi se organizează după o programă de pregătire elaborată de către Autoritatea Naţional pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie în colaborare cu reprezentanţi ai mediului academic;

Ulterior, după obţinerea atestatului, asistentul maternal va urma cursuri de formare continuă (perfecţionare) cel puţin o dată pe an. Cursurile vor avea o durată de 32 ore şi se derulează după o programă de pregătire elaborată de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie în colaborare cu reprezentanţi ai mediului academic.

Refuzul nejustificat de participare poate duce la retragerea atestatului.

De asemenea, Ordonanţa de Guvern introduce noi criterii suplimentare privind situaţiile în care o persoană nu poate fi atestată ca asistent maternal.

Astfel, printre altele, nu poate fi asistent maternal persoana care:

– a depăşit limita vârstei de pensionare;

– a suferit o condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru săvârşirea cu intenţie a unor infracţiuni contra persoanei, contra autorităţii, contra înfăptuirii justiţiei, precum de corupţie şi de serviciu, sau este înscrisă cu menţiuni în evidenţa Registrului naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor;

– are în familie membri cu vârsta de peste 14 ani sau alte persoane, care locuiesc împreună cu aceasta şi care au săvârşit o fapta penală sau sunt înscrişi cu menţiuni în evidenţa Registrului naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor;

– are istoric de violenţă în cadrul propriei familii, în reţeaua socială sau în comunitate;

– a avut sau, după caz, are copil în sistemul de protecţie specială; – suferă de boli psihice, este dependentă de alcool, droguri sau alte substanţe psihotrope sau are membri ai familiei care locuiesc cu acesta şi se află în această situaţie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: