Skip to content
Externe

NATO a început cel mai mare exercițiu militar de după cel de-al Doilea Război Mondial: 28.000 de soldaţi din 26 de state vor exersa pe flancul estic apărarea Alianţei

Facebook/ ​MApN

NATO şi partenerii alianței vor desfășura în zona Balcanilor de Vest şi a Mării Negre cel mai mare exercițiu militar de după cel de-al Doilea Război Mondial. Forţele militare americane şi aliaţii lor au demarat marţi exerciţiul „Defender-Europe 21”. Până la mijlocul lunii iunie 28.000 de soldaţi din 26 de state vor exersa pe flancul estic apărarea Alianţei. La exerciţiul acesta americanii, împreună cu aliaţii lor europeni, se vor antrena pe 30 de terenuri din 12 ţări membre. De data aceasta punctul central nu îl constituie zona de Nord-Est, ci Zona de Sud-Est, Balcanii de Vest şi Marea Neagră.

Anul acesta accentul principal se pune pe Europa de Sud-Est. Preludiul exerciţiului l-a constituit un exerciţiu de aterizare logistică în Albania, în opinia sa fără precedent de la al Doilea Război Mondial, scrie Rador.

În timp ce trupele americane aterizau de fiecare dată în mari porturi de peste mări, de data aceasta exerciţiul s-a desfăşurat pe un teren inamic şi fără existenţa unui port sigur.

Peste 1.000 de vehicule urmau să fie aduse de transportatorul maritim Bob Hope şi mutate pe vase mai mici în portul de la Durres, în apropiere de capitala Albaniei.

Acest lucru nu a mai fost practicat din anii ’40, a precizat Wolters, referindu-se la invaziile aliaţilor din Sicilia şi Normandia. Atunci era vorba despre trupe mult mai multe, anul acesta va fi adusă în Europa din America doar o singură brigadă de luptă cu 3.000 militari. Anul trecut americanii vroiau să strămute 20.000 de soldaţi, dar au trebuit să renunţe dn cauza pandemiei de coronavirus.

La manevre participă şi Kosovo, Republica Moldova şi Ucraina, ţări care nu sunt membri NATO. În aprilie Rusia a concentrat 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina, motivând această acţiune prin existenţa unei ameninţări din partea NATO. Însă şi-a retras trupele încă înaintea debutului manevrei „Defender-Europe 21”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *