Skip to content
Politică

NATO, anunț despre planurile în Afganistan după 2016

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat, după reuniunea de joi de la Bruxelles a ministrilor Apararii din tarile Aliantei, că NATO analizeaza posibilitatea de a menţine in Afganistan, dupa anul 2016, mai mulţi militari decât era prevăzut iniţial. „Simt că mulţi aliaţi sunt dispuşi să rămână mai mult timp dacă va fi nevoie”, a declarat Jens Stoltenberg, citat de hotnews.ro.

Forţele afgane au recucerit oraşul strategic Kunduz, din nordul ţării, insa ocuparea sa pentru scurt timp de către talibani, luna trecută, a subliniat preocupările privind capacităţile forţelor de securitate afgane, antrenate de NATO.

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, le-a cerut aliaţilor, la reuniunea de joi, să ia în considerare menţinerea unui nivel mai mare al trupelor, pentru a oferi mai mult timp necesar antrenării forţelor afgane. El a precizat ulterior că „mai multe ţări au indicat că sunt dispuse să-şi schimbe planurile”.

Acum trebuie să vedem cum vom proceda şi dacă vom rămâne mai mult timp”, a declarat ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen.

Planul actual prevede ca Statele Unite sa isi reduca nivelul trupelor la 1.000 de militari după 2016, dar acest aspect este în curs de revizuire. Carter şi comandantul militar american din Afganistan, generalul John Campbell, insistă pentru menţinerea unui nivel mai mare al fortelor din Afganistan.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *