Skip to content
Politică

NATO: Forțele ruse se află ”în continuare pe teritoriul Ucrainei”

Forțele ruse se află „în continuare pe teritoriul Ucrainei”, a declarat generalul american Philip Breedlove, comandantul forţelor aliate din Europa, în cursul unei reuniuni NATO de la Vilnius, relatează AFP.

„În ceea ce priveşte prezenţa forţelor armate ruse pe teren, confirm că ele sunt în continuare pe teritoriul Ucrainei”, a declarat generalul Breedlove, fără a preciza numărul de militari ruşi care ar fi în Ucraina.

Potrivit generalului american, armistiţiul încheiat pe 5 septembrie între separatişti şi forţele de la Kiev „există doar pe hârtie” şi că „ceea ce se întâmplă pe teren este cu totul altă istorie”.

„Dar sperăm că această situaţie se va schimba”, a adăugat el.

„Fluxul neîncetat al forţelor ruse şi al celor proruse peste frontieră face practic imposibilă estimarea numărului lor”, a declarat generalul.

În cursul unei reuniuni de două zile, şefii de stat major din cadrul NATO au discutat despre securitatea regională şi despre relaţiile lor cu Rusia, în contextul în care o nouă încetare a focului a fost semnată la Minsk între separatişti şi Kiev.

Generalul Breedlove şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că memorandumul semnat sâmbătă va avea rezultate pozitive.

La începutul săptămânii, Breedlove a avertizat că Rusia începe să utilizeze în Republica Moldova şi în Transnistria scenariul „războiului hibrid”, aplicat în Ucraina.

Reprezentanţii Kievului şi separatiştilor s-au înţeles, sâmbătă, asupra unui armistiţiu şi creării unei zone demilitarizate pe o rază de 30 de kilometri în estul Ucrainei, au anunţat cele două părţi după şapte ore de negocieri la Minsk.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *