NATO începe pregătirea deciziilor summitului de la Washington

Sursa foto: Facebook

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu va participa, în perioada 28-29 noiembrie, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO, care se va desfășura la sediul Alianței de la Bruxelles, aceasta fiind prima reuniune a miniștrilor de externe din NATO după summitul de la Vilnius și întâia astfel de reuniune ordinară la care Odobescu participă în calitate de șefă a diplomației române.

“Reuniunea se desfășoară într-un context de securitate complicat, în continuă deteriorare, cu impact în multiple zone geografice de interes sporit din vecinătatea Alianței, de la continuarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, tensiunile din Balcanii de Vest și conflictul militar între Israel și Hamas, Totodată, reuniunea are o importanță și o încărcătură politică sporite, reprezentând un moment de etapă în pregătirea Summitului NATO de la Washington din 2024. Miza reuniunii constă în evaluarea progresului implementării deciziilor de la Summitul de la Vilnius din 2023 și identificarea pașilor de urmat pentru un pachet decizional substanțial al Summitului de la Washington. Astfel, va fi transmis un mesaj solid privind solidaritatea aliată și eficacitatea NATO în promovarea securității și stabilității”, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Prima sesiune a reuniunii ministeriale va fi dedicată temelor majore în pregătirea Summitului de la Washington. Discuțiile se vor concentra pe îndeplinirea angajamentelor de la Vilnius referitoare la postura de descurajare și apărare, continuarea sprijinului pentru Ucraina și perspectiva euroatlantică a acestui stat. Schimbul de opinii va include contracararea acțiunilor disruptive ale unor state terțe, provocările din vecinătatea sudică și rolul parteneriatelor NATO.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL