NATO îndeamnă sâmbătă Kosovo să reducă tensiunile cu Serbia, la o zi după ce Guvernul kosovar a intrat cu forţa în primării, pentru a instala primari în zone cu populaţie majoritar etnică sârbă, în nordul Kosovo, relatează Reuters.
Ciocniri care au avut loc vineri între poliţia kosovară şi manifestanţi împotriva unor primari etnici albanezi au determinat Serbia să plaseze armata în stare de alertă şi să mute unităţi în propiere de frontiera cu Kosovo.
”Îndemnăm instituţiile din Kosovo la o dezescaladare imediată şi îndemnăm toate părţile să rezolve situaţia prin dialog”, a anunţat într-o postare pe Twitter o purtătoare de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.
Misiunea NATO de Menţinerea Păcii în Kosovo (KFOR), din care fac parte 3.800 de militari NATO, va rămâne atentă, anunţă ea.
Situaţia era în continuare tensionată în nordul Kosovo, unde poliţişti înarmaţi puternic şi vehicule blindate păzeau sedii de primării.
Premierul kosovar Albin Kurti a apărat acţiunile poliţiei, care au escortat noii primari vineri.
”Este dreptul acestor persoane alese democratic să-şi preia mandatul fără ameninţări şi intimidări. Este totodată dreptul cetăţenilor să fie serviţi de aceşti aleşi”, a subliniat el sâmbătă într-un mesaj postat pe Twitter.
Secretarul de Stat american Antony Blinken a criticat vineri Guvernul Kurti din cauza acţiunilor sale în nordul ţării.
Aceste acţiuni ”agravează în mod inutil tensiuni, ne subminează eforturile de a ajuta la o normalizare a relaţiilor între Kosovo şi Serbia şi vor avea consecinţe asupra relaţiilor noastre bilaterale cu Kosovo”, a avertizat el.
Etnicii sârbi din nordul Kosovo nu recunosc, la aproape zece ani de la sfârşitul războiului, independenţa proclamată la Priştina în 2008 şi consideră Belgradul capitala lor.
Peste 90% din populaţia Kosovo este de etnie albaneză, iar etnicii sârbi sunt majoritari în zone din nordul ţării.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News