NATO vrea să ”monitorizeze activitatea militară rusă” și să sprijine totodată ”prezenţa întărită a Alianţei în regiune”. De aceea alianța își mută din Germania în România avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System). Acestea urmează să ajungă marți la Bucureşti.
Colonelul (r) Ion Petrescu, expert și analist militar, a vorbit în exclusivitate pentru PS News pe marginea acestui subiect. Acesta a precizat că dincolo de războiul psihologic, există două repere clare.

“Dincolo de războiul psihologic dus inclusiv în presa internațională, de opozanții și promotorii invaziei militare ruse în Ucraina, primii fiind majoritari și susținători ai valorilor comunității transatlantice, ultimii rămânând unilaterali, în reiterarea unor argumente de sorginte sovietică – precum „denazificarea” Ucrainei și stoparea drumului acestei țări spre Uniunea Europeană și, după un timp, în NATO – există și câteva repere imediate clare.
Primul este aterizarea, succesivă, începând de pe 17 ianuarie 2023, a trei avioane de tipul E-3A, care vor veni de la Baza Aeriană NATO Geilenkirchen, din landul Renania de Nord-Westfalia, în Germania. Aceasta este principala bază de operare a componentei NATO Boeing E-3 Sentry, unul dintre cele două elemente operaționale ale Forței NATO de avertizare timpurie și control aerian.
Al doilea este reuniunea din 18 și 19 ianuarie 2023 a Comitetului militar al NATO, în sesiunea șefilor apărării – printre care se va afla și generalul Daniel Petrescu, tizul meu, șeful Statului Major al Apărării României – care va fi condusă de Președintele Comitetului Militar al NATO, amiralul Rob Bauer, flancat de Comandantul Suprem Aliat în Europa, generalul Christopher Cavoli (SACEUR) și de Comandantul Suprem Aliat pentru Transformare, generalul Philippe Lavigne (SACT)”, a spus analistul.
Acesta a mai punctat faptul că aliații acționează precum un metronom geopolitic, în condițiile în care NATO rămâne o comunitate defensivă, dar cu un grad sporit de vigilență.
“Pe 18 ianuarie, la sesiunea 1 va fi prezent și va exprima un punct de vedere secretarul general adjunct al NATO, domnul Mircea Geoană, la sesiunea următoare fiind planificate considerațiile strategice ale Comandantului Suprem Aliat pentru Transformare (SACT), apoi cele ale Comandantului Suprem Aliat în Europa (SACEUR), ulterior fiind evaluate riscurile la adresa aliaților și atenuările posibile ale acestora.
Pe 19 ianuarie, timp de câte o oră, vor fi discutate misiunile specifice – în raport cu ultimele amenințări -, ale trupelor KFOR, în Kosovo, ale militarilor NATO în Irak, dar și situația militară de pe Frontul de Est, din Ucraina. Iar pe 20 ianuarie va avea loc o nouă întâlnire, a Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei, cunoscut drept așa-numitul format Ramstein.
Prin urmare, aliații acționează aidoma unui metronom geopolitic, în condițiile în care NATO rămâne o comunitate defensivă, dar cu un grad sporit de vigilență, pentru ceea ce se întâmplă la est de frontiera răsăriteană a Alianței”.
Totodată, plecând de la considerațiile anterioare, analistul a mai spus că cele trei aeronave de tipul E-3A asigură o monitorizare a spațiului aerian românesc.
“În acest ultim context, alocarea în România a trei aeronave E-3A – care sunt practic avioane Boeing 707 modificate și ușor de identificat după domul radar distinctiv montat pe fuselaj – asigură o monitorizare a spațiului aerian, de la o altitudine de 10 kilometri, pe o rază de 400 de kilometri, concomitent furnizând informațiile necesare, prin conexiunile de date digitale, către comandanții trupelor de la sol, navelor de pe mare și avioanelor de luptă din aer. Ce este aparte la un E-3A, care zboară, de regulă, la 9.150 m? Are – nota bene – peste 312.000 km², în câmpul său vizual.
Trei asemenea aeronave de tipul E-3A, care au acționat pe orbite suprapuse, au oferit o acoperire completă a Europei Centrale. Pe cale de consecință, cele trei avioane, de același tip, care vor avea baza la Otopeni, vor putea acoperi complet Europa de Est, furnizând Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate din Europa, cu sediul la Mons, în Belgia, o imagine – în timp real – privind dinamica trupelor ucrainene și ruse, pe Frontul de Est, dar – după caz – și a celor din Belarus și Kaliningrad, dacă acelea au mișcări neobișnuite. Un avion de tipul E-3A poate detecta atât ținte de zbor joase, pe o rază de 400 km, cât și ținte aflate la o altitudine medie, pe o rază de 520 km. Radarul Doppler cu impulsuri, permite distingerea țintelor la sol și semnalează din timp ce aeronave zboară la diferite altitudini, mari sau mici, în spațiul aerian al unui stat cu un potențial militar agresiv”, a spus Ion Petrescu.
În legătură cu misiunile pe care le poate efectua aeronava E-3A, Ion Petrescu a evidențiat opt lucruri. Totodată, acesta a mai spus că prezența în România a avioanelor de tipul E-3A exclude surprinderea strategică în cazul unei evoluții nefavorabile pe Frontul de Est.
“În esență, avionul E-3A poate efectua următoarele misiuni: Avertizarea timpurie a agresorului. Supravegherea spațiului aerian. Comanda și controlul unităților aeriene militare, în timpul operațiunilor și exercițiilor. Controlul aeronavelor de luptă, pe timpul operațiunilor și exercițiilor. Coordonarea operațiunilor de căutare și salvare. Controlul și coordonarea spațiului aerian și a aeronavelor prezente în cadrul acestuia. Controlul unităților de apărare ale spațiului aerian de la sol. Stabilirea și furnizarea unei imagini radar a activităților în desfășurare, într-o zonă maritimă. E-3A are o anvergură a aripilor de 44,45 m, o lungime de 46,68 m, o înălțime de 12,70 m. Iar rotodomul are un diametru de 9,1 m, o grosime de 1,8 m, o înălțime de 3,35 m și o rotire, o dată la 10 secunde.
Acest avion are o viteză de peste 800 de kilometri pe oră, o altitudine operațională de peste 9.150 metri, o greutate maximă la decolare de 147.429 kg, o capacitate de combustibil de 89.610 litri și o rezistență mai mult de 10 ore – fără realimentare.
În plus, merită menționat echipajul de zbor, cu doi piloți și un inginer, dar și echipajul misiunii, cu un director tactic, un alocator de luptători, controlori de arme, controlor de supraveghere, operatori de supraveghere, controlor pasiv, tehnician pentru comunicații, tehnician radar, tehnician de sistem.
Prezența în România – teritoriu al NATO – a avioanelor de tipul E-3A exclude surprinderea strategică, a defensivei noastre complexe, multinaționale, în cazul unei evoluții nefavorabile pe Frontul de Est”, a conchis analistul.