NATO îşi va asuma un rol mai mare în coordonarea ajutorului militar pentru Kiev, anunţă Stoltenberg

Jens Stoltenberg
Sursa foto: NATO

NATO îşi va asuma un rol mai important în coordonarea livrărilor de arme către Ucraina, preluând locul Statelor Unite, în încercarea de a proteja procesul în condiţiile în care Donald Trump, sceptic faţă de NATO, candidează pentru un al doilea mandat de preşedinte al SUA. Anunţul a fost făcut vineri de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează Reuters.

„Aceste eforturi nu fac din NATO o parte a conflictului, dar vor spori sprijinul nostru pentru Ucraina în vederea susţinerii dreptului său la autoapărare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles.

Miercuri, Ungaria a renunţat la rezistenţa sa faţă de pachetul de sprijin pentru Ucraina pe care NATO intenţionează să îl aprobe la summitul de la Washington din iulie, care cuprinde un angajament financiar şi transferul către NATO al coordonării livrărilor de arme şi al instruirii. În timpul unei vizite a lui Stoltenberg la Budapesta, premierul Viktor Orban a declarat că ţara sa nu va bloca deciziile NATO privind acordarea de sprijin Ucrainei, dar a precizat că Ungaria că nu va fi implicată.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, Statele Unite au reunit state cu mentalităţi similare la baza aeriană Ramstein din Germania, creând un grup format acum din aproximativ 50 de ţări care se întâlnesc în mod regulat (formatul Ramstein) pentru a coordona cererile de arme ale Kievului cu promisiunile donatorilor. Acest aşa-numit grup Ramstein va continua să existe ca forum politic condus de SUA, dar NATO va prelua nivelul de lucru militar inferior care coordonează livrările de arme şi instruirea trupelor ucrainene, a precizat Stoltenberg.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: