Skip to content
Internațional Republica Moldova

NATO monitorizează atent situaţia din Orientul Mijlociu, după uciderea generalului iranian Soleimani

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) monitorizează îndeaproape situaţia din regiunea Orientului Mijlociu după ce influentul general iranian Qassem Soleimani a fost ucis într-un raid american în Irak, unde alianţa desfăşoară o misiune de instruire, informează dpa şi AFP.

NATO monitorizează situaţia din regiune îndeaproape. Rămânem în contact apropiat şi regulat cu autorităţile americane„, a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White, citat de agerpres.ro.

La cererea guvernului irakian, misiunea NATO în această ţară este menită să întărească forţele irakiene şi să prevină revenirea grupării Stat Islamic. Securitatea personalului nostru din Irak este prioritară. Vom continua să luăm toate precauţiile necesare„, a adăugat el.

În timpul summitului NATO din 2018, liderii ţărilor din alianţa transatlantică şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu „activităţile destabilizatorii ale Iranului în regiunea extinsă a Orientului Mijlociu, inclusiv cu privire la susţinerea acordată de Iran diverşilor actori armaţi nestatali”.

Miniştrii apărării din ţările NATO au discutat de asemenea această problemă în luna iunie.

Influentul general Qassem Soleimani, emisarul Teheranului pentru afaceri irakiene, şi un alt marcant lider pro-iranian din Irak au fost ucişi într-un raid american la Bagdad, ordonat de preşedintele Donald Trump, la trei zile după un atac împotriva ambasadei SUA.

În urma uciderii lui Soleimani, influentul lider şiit Moqtada Sadr a dat ordin combatanţilor săi să „ţină aproape”, reactivând astfel o miliţie oficial destructurată în urmă cu aproape un deceniu şi care a semănat teroare în rândurile soldaţilor americani în Irak.

Ambasada americană la Bagdad, atacată marţi de manifestanţi pro-Iran, le-a cerut cetăţenilor săi „să părăsească imediat” Irakul, la câteva ore după asasinarea lui Soleimani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *