NATO: România dă bani la Armată doar pe hârtie. Ce spun experții

Sursa: Facebook

Cu războiul la ușă, dintr-un buget de 2,5% din PIB pentru 2023, Ministerul Apărării a reuşit să cheltuiască doar 1,6%: 60% cu personalul și doar 21% pentru programele de înzestrare. 

România a alocat 2,5% din PIB Ministerului Apărării Naţionale (MApN) în 2023, dar a reușit să cheltuiască doar 1,6%, arată o analiză NATO. Cu acest prag, România se situează sub media Alianței, de 1,73%. 

„Statistica Alianței, care se bazează pe datele colectate până în februarie 2024, arată că Armata a cheltuit de fapt 1,6%, mult sub pragul minim cerut de NATO”, spune un raport NATO privind cheltuielile aliaților.

Astfel, România nu a atins ținta obligatorie de 2% din PIB pentru Apărare decât în anul 2020, mai arată documentul citat. Concret, MApN primeşte 2% din PIB încă din 2017, dar doar într-un singur an a reuşit să-i cheltuiască pe toţi. Nici în 2022 MApN nu a cheltuit 2%, ci doar 1,7% din PIB, conform datelor oferite de NATO.

Din bugetul pentru anul trecut, peste 21% din bani au mers pe programele de înzestrare, puțin peste pragul cerut de Alianță, însă departe de țări din Est precum Polonia, care a avut peste 53%. Armata Română a avut însă cheltuieli de personal foarte mari, aproape 60% din buget. Apoi, Guvernul a luat înapoi o cincime din banii alocaţi, iar unele programe de înzestrare au fost anulate sau amânate. Aşa a explicat Ministerul Apărării, pentru TVR, de ce cheltuielile din 2023 au fost de 1,6% din PIB.

„Toată lumea se ascunde, nu recunoaște adevărul. Suntem într-o mare problemă, putem discuta chiar de trădare națională. Cum să nu faci nimic atunci când, dacă se pune problema, Armata are muniție de infanterie, de exemplu, pentru câteva zile. Subliniez, câteva zile. Adică vorbim de o problemă foarte gravă, dar nimeni nu face ceva pentru corectarea ei.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: