Cele mai vechi urme ale prezenței umane în Europa, descoperite în România. Arheologii cred că au 1,95 milioane de ani

Sursa foto: Pinterest

O echipă internațională de cercetători a confirmat că în România, pe raza județului Vâlcea, au fost descoperite cele mai vechi urme de prezență umană din Europa, care datează de aproximativ 2 milioane de ani. Într-un studiu publicat săptămâna aceasta în revista Nature Communications, echipa de cercetători confirmă astfel o teză din anii 1960 a arheologului Constantin S. Nicolăescu-Plopșor potrivit căreia hominini au fost prezenți pe teritoriul României acum 2 milioane de ani.

Oameni de știință de la centre de cercetare din România, SUA, Marea Britanie, Australia, Suedia și Republica Moldova au reanalizat, prin metoda prin metoda uraniu-plumb, elementele descoperite în urma unor săpături arheologice de la începutul anilor 1960, în situl de la Valea lui Grăunceanu, din Bugiulești, jud. Vâlcea. Metoda este una dintre cele mai eficiente pentru datarea obiectelor mai vechi de un milion de ani.

Numărul total de fosile identificate la Grăunceanu este de 4.983, 4.524 dintre acestea fiind analizate. Pe 20 din aceste fosile au fost descoperite urme de îndepărtare a cărnii de pe oase prin metode mecanice, urmele sugerând că a fost o intervenție care putea fi făcută de o specie de hominizi capabilă să utilizeze unelte.

Potrivit datărilor, aceste fosile cu urme de îndepărtare a cărnii au o vârstă de cel puțin 1,95 de milioane de ani, posibil peste 2 milioane de ani, ceea ce înseamnă că situl de la Valea lui Grăunceanu este cel mai vechi sit european în care apar urme de activitate a unor homini.

Descoperirea este una importantă, având în vedere faptul că oamenii de știință încă nu știu exact când și cum au ajuns homininii pe teritoriul Europei.

Momentul migrației inițiale a homininilor în Eurasia este neclar. Dovezile actuale arată că homininii au fost prezenți la Dmanisi, în Georgia cu 1,8 milioane de ani în urmă, dar alte urme vremelnice de hominini din Eurasia preced Dmanisi. Aici prezentăm dovezi ale activității homininilor la situl Grăunceanu, din România, sub formă de oase multiple cu urme de tăieturi. Estimările biostratigrafice și de înaltă rezoluție sugerează că fosilele de la Grăunceanu sunt mai vechi de 1,95 milioane de ani, fiind cele mai vechi urme ale prezenței homininilor din Europa”, se menționează în studiu.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: