Skip to content
Republica Moldova

Navele de croazieră au probleme să găsească porturi unde pot acosta. Holland America a fost respinsă de patru ţări să-şi debarce pasagerii

Thailanda est ultima ţară a refuzat acostarea navei de croazieră Holland America într-unul dintre porturile sale, după ce a solicitat ajutor pentru unii dintre cei 2.257 de pasageri. Echipajul este disperat după două săptămâni de navigare pe mare.

Temându-se că unii pasageri ar putea fi infectaţi cu noul coronavirus, ministrul Sănătăşii din Thailanda, Anutin Charnvirakul, a anunţat marţi într-o scurtă postare pe Facebook că a sfătuit autorităţile să refuze intrarea vasului într-un port din apropiere de Bangkok.
Operatorul navei a spus că aceasta nu se află în carantină şi nu există niciun motiv să se creadă că există cazuri de coronavirus la bord. Într-o postare pe blog, luni seară, Holland America Line a anunţat că nava se îndrepta spre portul Laem Chabang, aflat la aproximativ 50 de mile est de Bangkok – unde pasagerii vor debarca şi îşi vor încheia călătoria, pe 13 februarie. Nava are suficiente rezerve de combustibil şi hrană pentru a ajunge la destinaţie, potrivit unei postări anterioare a Holland America Line pe site-ul său.
Operată de Holland America Line, deţinută de gigantul Carnival Corp., cu sediul în Miami, nava a fost refuzată să acosteze în alte cel puţin trei porturi: Guam, Manila şi Yokohama.
Şi autorităţile din Seul au anunţat luni că vor interzice temporar debarcarea pasagerilor de pe vasele internaţionale de croazieră în porturile sud-coreene pentru a opri răspândirea noului coronavirus.
Anunţul vine în contextul unei escaladări a tensiunii pe navele unde mii de pasageri petrec împreună zile sau săptămâni în spaţii închise după ce au fost confirmate până în prezent 130 cazuri de contaminare pe un vas de croazieră ancorat în largul localităţii Yokohama (Japonia).
A fost anulată sosirea a două linii de croazieră din Busan (sud-estul ţării), prevăzută marţi, respectiv miercuri„, au anunţat autorităţile locale.
Este vorba despre navele Westerdam, Holland America şi Spectrum of the Seas ale companiei americane Royal Caribbean.
Nava Westerdam, care a plecat din Hong Kong şi căreia nu i s-a permis să acosteze în Japonia, avea prevăzute escale la Busan, pe 23 februarie, şi a doua zi pe insula sud-coreeană Jeju, unde de asemenea nu va putea opri. Spectrum of the Seas avea prevăzută o întoarcere la Busan pe 27 februarie.
Multe nave aleg zilele acestea să acosteze în porturile sud-coreene pentru a evita China, unde a izbucnit focarul de coronavirus şi au fost raportate până acum 1000 de decese şi peste 40.000 de îmbolnăviri.
Coreea de Sud, unde s-au înregistrat 27 de cazuri de contaminare iar autorităţile realizează teste pe un număr de peste 800 de persoane pe care le-a plasat în carantină, va permite totuşi acostarea vaselor de croazieră pentru realimentarea cu combustibil şi provizii.
Refuzul şi carantina navelor de croazieră reprezintă ultimul efort al guvernelor din întreaga lume care încearcă să ţină departe coronavirusul care face revagii în China.
135 de persoane, diagnosticate cu noul coronavirus pe vasul de croazieră Diamond Princess 
Cel puţin 135 de persoane, printre care şi cinci membri ai echipajului, de la bordul vasului de croazieră Diamond Princess au avut rezultatele pozitive de infectare cu noul coronavirus, în urma testelor medicale, anunţă CNN.
Cele 3.700 de persoane aflate pe vas se află, de peste o săptămână, în carantină. Pasagerii sunt închişi în cabinele lor, iar personalul medical susţine că a testat toţi pasagerii şi, până în prezent, 135 au fost depistaţi pozitiv.
Între timp, mai mulţi cetăţeni străini au făcut apeluri către guvernele lor pentru a fi separaţi de restul pasagerilor.
Suntem extrem de speriaţi”, spune unul dintre membrii indieni ai echipajului într-o înregistrare video transmisă guvernului de la New Delhi.
 Binay Kumar Sarkar susţine că nici el, nici colegii săi indieni de la bordul navei nu au fost testaţi pentru coronavirus deoarece „Li se fac teste doar persoanelor care prezintă febră de peste 37,5 grade”.
Vă rugăm să interveniţi pentru a-i salva pe cei care încă nu au fost infectaţi. La bord sunt 160 de membri ai echipajului indian şi 8 pasageri indieni. Vă rugăm să ne salvaţi. Ajută-ne să ne evacuăm înainte să contractăm virusul. 90% dintre noi suntem sănătoşi deocamdată”, a mai precizat bărbatul în apelul său.
La bordul navei de croazieră japoneze Diamond Princess se află şi 17 români, 15 membri ai echipajului şi doi turişti.
Ministerul Afacerilor Externe român a transmis, luni, că printre persoanele diagnosticate cu noul coronavirus nu sunt români.
Potrivit informaţiilor obţinute de către reprezentanţii misiunii diplomatice, până la acest moment nu au fost identificaţi cetăţeni români printre persoanele ale căror rezultate medicale au confirmat prezenţa coronavirusului, au informat reprezentanţii MAE, potrivit Adevarul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *