Skip to content
Politică

Ne-am bătut joc de natură? Acum plătim. Cel mai sensibil amănunt despre valul de căldură

dailypakistan.com.pk

Ne-am bătut joc de natură? Acum plătim. Citiți mai jos despre cel mai sensibil amănunt legat de valul de căldură care ne afectează în aceste zile.

România nu este un caz singular în Europa. Valurile de caniculă din iunie, care au afectat Marea Britanie și alte țări de pe continent, au devenit mai intense din cauza schimbărilor climatice, a declarat pentru BBC autorul unui studiu legat de acest domeniu, transmite DCnews.

Incendiile forestiere din Portugalia au luat zeci de vieți, în timp ce în Franța, Elveția și Olanda s-au declanșat planuri de urgenţă din cauza caniculei. Marea Britanie a experimentat cea mai călduroasă zi de iunie, de la faimosul val de temperaturi ridicate din 1976. Cercetătorii au realizat o analiză pentru a evalua rolul încălzirii şi al temperaturilor record.

Unul dintre autorii studiului, Robert Vautard, a declarat pentru BBC News că a fost „găsit un semnal foarte puternic”. Studiul a arătat că, în țări precum Spania, Portugalia și Franța, schimbările climatice ar putea crește șansele de căldură extremă cu până la patruzeci de ori. Oamenii de știință consideră că șansele ca aceste evenimente extreme de căldură să devină mult mai comune vor crește, dacă nu se vor lua măsuri rapide pentru a fi reduse emisiile de carbon.

„Lunile calde nu mai sunt rare în climatul nostru actual. Astăzi, ne putem aștepta la căldură extremă pe care am simţit-o în iunie aproximativ la fiecare 10-30 de ani, în funcție de țară”, a explicat Vautard, adăugând: „Până la mijlocul secolului, acest tip de căldură extremă în iunie va deveni normă în Europa de Vest, dacă nu vom lua măsuri imediate pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră”.

Cercetătorii le cer liderilor să lucreze cu oamenii de ştiinţă şi experţii din domeniul sănătăţii publice pentru a dezvolta planuri de acţiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *