Skip to content
Opinii & Analize

Ne fură sau nu ne fură votul? Biroul Electoral, indolent și inexistent în scandalul din Sectorul 1

USRPLUS au fost cei care au spus primii că se fură voturi. Mai exact, luni, după ce Dan Tudorache a anunțat că la numărătoarea paralelă a PSD avea un avans de vreo 200 de voturi față de adversarii săi. Ulterior, Clotilde Armand a renunțat să mai sărbătorească și a început să țipe că PSD fură voturi. Nu a prezentat nicio dovadă, dar a făcut scandalul cu procesele verbale. Nu e prima dată când Clotilde Armand ar lansa un fake news. Ne mai amintim cu toții cum spunea că Poliția Locală ar urmări-o prin oraș și nici atunci n-a prezentat vreo dovadă din care să reiasă că era vorba de Poliția Locală sau care să confirme măcar o parte din toate acuzațiile.

Clotilde Armand știa că nu se fura niciun vot, problema ei era alta – pe măsură ce se numărau voturile, diferența dintre ea și Dan Tudorache devenea tot mai mică. În cazul în care Dan Tudorache ar fi câștigat alegerile, USRPLUS avea deja motivele să ceară anularea votului sau măcar renumărarea. Dar USRPLUS și-a dat seama cam târziu că de fapt vor câștiga. Mai exact, au realizat asta abia după ce au lansat minciuna pe scena politică.

USRPLUS a promovat un fake news potrivit căruia procesele verbale ar fi fost modificate și dădeau exemplu Secția de Votare 127 din București. Spuneau Claudiu Năsui și Clotilde Armand că USRPLUS ar fi obținut 164 de voturi și pe procesul verbal apăreau zero voturi. Însă dacă verificăm procesul verbal care a ajuns la BES1, putem afla imediat că de fapt au 164 de voturi și nimeni n-a furat nimic.

Și ulterior, a început PSD să spună că s-au furat voturile, dar spre deosebire de USRPLUS, pesediștii au prezentat imagini care merită cel puțin anchetate de procurori. Niște indivizi verificau sacii cu buletinele de vot după ce sediul BES1 fusese deja închis. Ce anume i-a determinat să verifice voturile după închiderea programului? Se pot verifica voturile chiar așa, când are cineva chef, la orice oră? Exista un motiv întemeiat? Probabil jandarmii vor plăti pentru această greșeală, dacă se va ajunge la anchetă.

Dar se remarcă o duplicitate a Biroului Electoral din Sectorul 1. Când USRPLUS acuza PSD că fura voturi, nimeni nu a ieșit cu nicio declarație să facă lumină în acest caz. Când PSD a început să acuze USRPLUS a apărut imediat un comunicat de presă.

În fața unor astfel de acuzații, Birourile Electorale trebuie să reacționeze imediat, indiferent despre cine e vorba. Pentru că voturile înseamnă democrația acestei țări și orice acuzație poate să afecteze sistemul politic din România. Ceea ce a făcut Clotilde Armand și USRPLUS este un atac la adresa democrației din România. Într-o democrație deja fragilă, cu 60% dintre cetățeni care nu ies la vot, aceste acuzații nu fac decât să dezamăgească și mai mulți votanți.

Clotilde Armand a început să se comporte ca Liviu Dragnea, diferența e că Liviu Dragnea vorbea limba română. Când avocatul lui Dan Tudorache a anunțat că va lupta în instanță pentru renumărarea voturilor, Clotilde Armand l-a amenințat cu pușcăria, după cum se poate observa în fotografia de mai jos. Într-un stat de drept, așa cum cere USRPLUS, este interzis să ameninți avocații.

Dar nici asta nu trebuie să ne surprindă, așa înțelege Armand să facă politică. În urmă cu 2 ani, elimina din USR Sector 1 pe oricine nu era de acord cu ea și își instala apropiații în funcții de conducere.

Din tot acest scandal cea mai mare problemă e nepăsarea instituțiilor statului care i-au lăsat pe candidați să arunce cu acuzații în sistemul de vot din România. Instituții care sunt plătite tocmai pentru a apăra democrația din România de astfel de acuzații.

Biroul Electorat din Sectorul 1 a reacționat târziu și greșit. Comunicat lor de presă nu face decât să pună gaz pe foc, deoarece acele lămuriri sunt critici la adresa PSD. Biroul Electorat nu a spus nimic despre falsele acuzații ale USRPLUS cu procesul verbal. Nu a dat dovadă de imparțialitate și demonstrează că s-a dat cu cel care a câștigat alegerile. Biroul Electoral din Sectorul 1 s-a comportat ca o organizație USRPLUS, iar dacă cineva are anumite simpatii ar trebui să-și dea demisia.

Dacă instituțiile statului român nu sunt capabile să protejeze votul cetățenilor, atunci ce sens mai are să vorbim despre stat de drept? Care stat de drept din moment ce candidații lansează acuzații de parcă ar fi în Belarus, dar niciunul nu are dovezi? În loc să facă lumină în acest caz, să aplice legea, să le ceară partidelor să înceteze cu acuzațiile nefondate și eventual să le sancționeze, președintele Biroului Electoral din Sectorul 1 a fugit de responsabilități și s-a autoizolat pentru că ar avea Covid19. Indolența acestor funcționari publici ucide democrația din România.

Nu contează cine a câștigat alegerile, cel mai grav e că democrația din România a suferit lovituri puternice și iremediabile. Oricine se va așeza pe acel fotoliu de primar va avea în dreptul său suspiciunea că a furat voturile.

2 comentarii la “Ne fură sau nu ne fură votul? Biroul Electoral, indolent și inexistent în scandalul din Sectorul 1

  1. Sa furi in tara hotilor 🙂 tare ironie…nimic nou insa…..exit pollul are stiintific dovedit o marja de eroare….rezultatul a batut stiinta…trageti voi concluzia cine a furat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *