Skip to content
Politică

Ne paște o nouă criză în sănătate? Medicii refuză contractele privind gărzile suplimentare: O aberație! / EXCLUSIV

Guvernul României a propus medicilor un contract individual prin care să le plătească gărzile suplimentare. Numai că această decizie nu este deloc agreată de cadrele medicale, care o consideră o „aberație”.

Doctorul Dan Perețianu, președintele Camerei Medicilor din București și Județul Ilfov – Sindicatul „Esculap”, a explicat pentru PSnews.ro situația din sănătate. Potrivit doctorului Perețianu, gărzile suplimentare vor fi plătite la valoarea salariilor din 2009.

„Sunt gărzi suplimentare, trebuie plătite la fel ca orice gardă. Problema gărzilor suplimentare este că ele nu sunt plătite în acest moment la valoarea tarifară a gărzilor care acoperă programul”, a spus Perețianu.

Medicul a continuat să explice cum sunt calculate gărzile suplimentare și de ce decizia Guvernului nu ajută medicii din România.

„Doctorii lucrează 5 ore dimineața, eventual 6 ore dimineața. Cei care lucrează 5 ore dimineața, mai fac o oră după-masă. Doctorii în lume lucrează 7 ore, nu lucrează 8 ore. Peste tot în lume. Dacă e 5 ore, rămâne cu un deficit de 2 ore pe zi. Acest deficit de 2 ore pe zi, la nivelul unei săptămâni înseamnă 10 ore, la nivelul a două săptămâni înseamnă 20 de ore. Aceste ore le acoperă cu o gardă care durează 20 de ore. Când face garda își acopperă deficitul de ore pe care îl avea. Aceste ore de gardă sunt plătite la valoarea doctorului.

Dat fiind faptul că multe secții au deficit de doctori, mai ales în provincie, ei sunt obligați prin natura lucrului pe care îl fac acolo, deși nu sunt obligați din punct de vedere juridic, fac aceste gărzi, mai câștigă un ban în plus. Numai că banul ăsta pe care îl fac ca ore suplimentare ca gărzi pentru că nu are cine să acopere aceste gărzi, pentru că nu sunt destui doctori. Acești bani nu mai reprezintă salariul lor pentru anul 2016, ci reprezintă normele 42/77 care sunt date de Ministerul Muncii, de Ministerul de Finanțe din 2011 ca să se acopere de legea salarizării din 2009, care le-a scăzut tuturor salariile cu 25%. Gărzile suplimentare nu sunt plătite la valoarea salarială de acum. Din acest motiv, pentru orele de gardă suplimentare, care sunt făcute după ce s-au acoperit cele 140 de ore de muncă pe lună ale unui doctor, aceste gărzi sunt plătite mult mai puțin. S-a ajuns să fie plătite chiar la 50% mai puțin decât salariul obișnuit”, a precizat Perețianu pentru PSnews.ro.

Perețianu a criticat dur noul contract de muncă, pe care ar trebui să-l semneze medicii, precizând: „este o aberație să semnezi un contract nou cu același angajator”.

„Din păcate, Guvernul preluând prost cerințele noastre, ale sindicatelor, a adoptat o Ordonanță de Urgență, care spune că de acum înainte gărzile suplimentare vor fi numite gărzi în afara timpului normal de lucru, nu vor fi numite suplimentare, dar de fapt ele sunt suplimentare. Și vor fi acoperite printr-un alt contract, numit contract cu timp parțial de muncă. Așa ceva este aberant.

E o aberație. Dacă ai un contract de muncă cu același angajator poți să ai și un act adițional și să spui în actul adițional facem asta.

Este o aberație să semnezi un contract nou cu același angajator, care are cu tine semnat un contract individual de muncă”, a conchis dr. Dan Perețianu.

 

1 comentariu la “Ne paște o nouă criză în sănătate? Medicii refuză contractele privind gărzile suplimentare: O aberație! / EXCLUSIV

  1. Eu stiu ca medicii ar trebui sa munceasca 7 ore pe zi ca sa primeasca leafa stabilita in contractul de munca.Daca nu se ajunge la o intelegere,pentru binele pacientilor- de care constat ca nu vorbeste si nu le pasa nimanui-,ar trebui sa se treaca la un program de 8 ore si la 3 schimburi de cite 8 ore pe zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *