Skip to content
Neamț Știri locale

Neamţ: Alertă de COD ROŞU! Digul unui iaz s-a rupt. Şedinţă de urgenţă la Ministerul Mediului

idevice.ro

UPDATE. Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a convocat o şedinţă de urgenţă după ce s-a rupt un dig pe un iaz într-o comună din Neamţ. A fost evaluată situaţia şi măsurile pentru a limita afectarea poplaţiei. A fost transmis mesaj RO-Alert pe o distanţă de 20 de kilometri în aval.

Autoritățile din județul Neamț au emis joi un mesaj Ro-alert către populație după ce digul unui iaz din localitatea Bălănești s-a rupt. Potrivit ISU Neamț, la un iaz din localitatea Bălănești, comuna Bârgăuani, s-a rupt un dig.

La fața locului s-au deplasat subprefectul judeţului, angajați ai ISU Neamț, voluntari din cadrul SVSU Bârgăuani, administratorul iazului și reprezentanți de la Sistemul de Gopodărire a Apelor. Autoritățile au decis emiterea unui mesaj Ro-alert pentru populația din aval.

Se va merge din casă în casă la gospodăriile aflate în zona de risc la inundații (aproximativ 5 – 6 în satul Bălănești și 10 – 12 în satul Ghelăești) pentru a asigura avertizarea populației”, a transmis ISU Neamț.

Digul reprezintă practic singura cale de acces spre satul Bălănești și în acest moment apa mai are doar 15-20 de centimetri până depășește zona de beton, după care ar ajunge la pământ și ar distruge drumul. Asta ar însemna izolare întregului sat, în cel mai fericit caz.

Se va aduce o folie foarte mare, care să acopere digul, ea va fi fixată până la fundul lacului cu saci cu nisip și în cazul în care apa ar trece peste drum, să nu afecteze stratul de pământ și să protejeze astfel singura cale de acces spre sat, arată Mesageruldeneamt.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *