Skip to content
Neamț Știri locale

Neamț: DSP – Legea carantinei intră în vigoare, dar nu avem norme de aplicare

tvr.ro dsp

Cu doar o zi înainte ca legea izolării și carantinei să intre în vigoare, în județul Neamț, în doar o săptămână, sunt 55 de persoane pozitive la coronavirus.  În același timp, sunt 54 de pacienți internați, dar și 25 de persoane cu test pozitiv care au refuzat sau au cerut să fie externate. În condițiile în care de mâine intră în vigoare legea izolării și carantinei, specialiștii spun că va fi dificil de gestionat situația: „Legea carantinei intră în vigoare, dar nu avem încă norme metodologice de aplicare. În acest moment, nu știm cine va supraveghea persoana pozitivă care va sta în carantină la domiciliu, cine va ține legătura cu persoanele respective ca să urmărească dacă respectă măcar cele 14 zile în care trebuie să rămână separate într-un anumit spațiu. În acest moment, este dificil de realizat. Pe de altă parte, nu se poate face nici o evidență clară a persoanelor vindecate, fiindcă există cazuri și la noi în Neamț de persoane pozitive care au refuzat internarea sau care au cerut să fie externați, deși au teste pozitive. În aceste situații, nu se fac testări, înainte fiind declarat vindecat după două teste consecutiv negative în 24 de ore”, a declarat dr. Cătălin Herghelegiu, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț. Cu alte cuvinte, rămâne ca, în continuare, fiecare să fie responsabil și să respecte măsurile de protejare pe care medicii le recomandă.

55 de noi cazuri într-o săptămână, 25 nu sunt spitalizați

Astăzi, în cele două spitale care îngrijesc pacienți COVID-19 din județul Neamț sunt doar 54 de pacienți confirmați internați. In Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț sunt 47 de pacienți cu coronavirus, dintre care gravi sunt doi bolnavi în secția ATI, dar care nu sunt ventilați. Dintre ceilalți, sunt 28 cu formă medie de boală  și 17 cu simptome ușoare, potrivit dr. Ștefan Gheorghincă, purtătorul de cuvânt al spitalului. În Sanatoriul Bisericani sunt 7 pacienți asiptomatici și cu forme ușoare, aici fiind internați doar bolnavi care nu necesită asistență medicală în terapie intensivă, după cum a precizat Maria Anton, managerul spitalului.

Legea 136 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial din 18 iulie și intră în vigoare mâine, 21 iulie. Printre altele, legea prevede ca DSP-ul să emită decizie individuală motivată pentru intrarea în carantină separat de alte persoane a celor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *