Skip to content
Neamț Știri locale

Neamţ: Surprize, surprize în CJ. Tot fără vicepreşedinţi

monitorulneamt

Marţi, 12 ianuarie, a fost o şedinţă de CJ pentru alegerea vicepreşedinţilor. Înainte de şedinţă s-a vorbit de o alianţă PNL-USR PLUS şi PRO România care ar fi trebuit să impună alegerea unor vicepreşedinţi de la PNL şi USR PLUS. Încă nu era certă opţiunea celor de la PMP, dar acest lucru era mai puţin important atât timp cât se presupunea că alianţa avea majoritate la un vot, potrivit monitorulneamt.ro.

Însă, la şedinţă, surprize. Liberalii au formulat un amendament prin care ar fi dorit modificarea procedurii de vot şi, când s-a trecut la votul pentru amendament, prima surpriză: au fost 20 de voturi împotriva amendamentului şi doar 15 pentru. Adică au votat pentru doar liberalii şi useriştii. Cei de la PMP şi cei de la PRO România au votat împotrivă, alături de PSD.

A doua surpriză, şi mai mare, a fost anunţată apoi de Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, care a făcut propuneri pentru vicepreşedinţi. Din partea unei alianţe majoritare formate din PSD, ALDE, PMP şi PRO România. Propunerile au fost Ion Asaftei şi Dragoş Chitic. Liberalii l-au propus pe Florin Hopşa, iar useriştii pe Florin Zaharia. Dar panica lor era evidentă şi, în scurt timp, au părăsit şedinţa. Au rămas prezenţi în sală 20 de consilieri şi s-a trecut la vot.

La anunţarea rezultatelor, din nou surpriză, cea mai mare: au fost exprimate doar 18 voturi şi nici acestea nu au fost toate valabil exprimate, un vot fiind declarat nul. Aşa că… nu s-au putut alege vicepreşedinţii. Cine şi ce să mai înţeleagă?

Calul troian din noua majoritate

Ce s-a întâmplat de fapt? Pentru a înţelege e nevoie să ne reamintim repartizarea mandatelor în CJ: PNL are 11 mandate, USR PLUS – 4, PMP şi Pro România câte trei, iar Alianţa pentru Modernizarea Neamţului 13. Total 34 plus votul preşedintelui Arsene, 35. Pentru alegerea vicepreşedinţilor era nevoie de minim 18 voturi. Cea mai simplă majoritate putea fi formată de PNL-USR PLUS şi PRO România. Numai că PRO România a ales altă… cale. Cel puţin teoretic. Alături de PSD. Atunci, raportul de forţe ar fi arătat astfel: PNL şi USR rămân cu doar 15 voturi, iar restul (adică PRO România, PMP, PSD, ALDE, PPUSL), respectiv 20, formează o nouă majoritate.

Dar să nu uităm de… Modernizarea Neamţului. Cele 13 mandate sunt “dispuse” astfel: 10 la social-democraţi, unul la ALDE şi două la PPUSL. Revenind la şedinţă, în sală au rămas în timpul votului 20 de consilieri. Doi dintre ei erau însă de la PNL şi USR şi au rămas pentru că făceau parte din comisia de numărare a voturilor, însă au anunţat din start că nu votează. Lipseau aşadar doi consilieri din noua majoritate de 20? Cine? Reprezentanţii PPUSL. Doi la număr, au plecat din sală şi duşi au fost.

Chiar şi aşa, mai rămâneau 18 consilieri să voteze, suficienţi ca noua majoritate să-şi impună vicepreşedinţii. Însă un vot a fost nul sau mai corect spus anulat. Al cui? Vom spune doar atât: al unui consilier de la PRO. Care, în ciuda ordinului venit de la centru, să voteze alături de PSD, a decis că îi dictează conştiinţa altfel şi şi-a anulat votul. Probabil întrebându-se pe bună dreptate de ce PMP cu trei mandate să aibă vice iar PRO tot cu trei mandate să nu aibă vice? Aşa cum probabil s-au întrebat şi cei de la PPUSL de ce ALDE cu un mandat să aibă vice, iar ei cu două mandate să nu aibă?

Aşa s-a scris istoria celei mai ciudate şedinţe de CJ din istoria post-decembristă. Toate calculele şi alianţele anterioare au fost date peste cap, iar, până la noi negocieri şi înţelegeri, situaţia din CJ arată astfel: PNL şi USR au rămas în alianţă şi au 15 mandate. PSD a rămas cu ALDE şi cu PMP, cel mai probabil, şi cu o parte din PRO şi au 16 mandate. Iar un mandat de la PRO e… “în aer”, în condiţiile în care consilierul care şi-a anulat votul în ciuda ordinului de la centru rămâne să vadă dacă va mai fi sau nu în CJ. Tot “în aer” sunt şi cele două mandate de la PPUSL. S-au rupt, măcar la votul de marţi, de PSD şi nu e deloc improbabil să treacă definitiv de partea PNL şi USR. Atunci zestrea acestora ar ajunge la 17 mandate. Şi PSD şi aliaţii ar avea tot 17 mandate, dacă îl recuperează şi pe al treilea de la PRO.

Încâlceală maximă, mon cher. Şi să fi putut auzi ce telefoane s-au putut dat şi câte, de la centru spre teritoriu şi din teritoriu spre centru. Politică nene. Aşteptăm cu interes viitoarea şedinţă de CJ şi aşteptăm să vedem cine cu cine mai bate palma, ce ordine mai vin de la centru şi cine mai pleacă. Din sala de şedinţe sau chiar din consiliu. C-aşa-i politica pe la noi.

Ce se întâmplă în CL Piatra Neamţ?

Reconfigurarea alianţelor în CJ ar putea avea repercusiuni şi în CL Piatra Neamţ. Acolo mandatele sunt distribuite astfel: 7 PNL, 5 PSD, 4 PMP, 3 USR, două PRO România şi două ALDE. Conform alianţei iniţiale, PNL, USR şi PRO aveau majoritate simplă cu 12 mandate. Dacă PRO schimbă macazul şi trece lângă PSD, atunci PNL şi USR rămân cu 10 mandate, iar PSD, ALDE, PRO şi PMP ajung la 13 şi au ei majoritate. Şi atunci să te ţii… scandal în şedinţele de consiliu local.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *