Skip to content
Opinii & Analize

Negaționismul Covid

Pare absurd: Cum să negi existența bolii numite Covid19, a pandemiei corespunzătoare, care a lovit aproape toate țările lumii, care a provocat peste 10 milioane de îmbolnăviri și peste jumătate de milion de decese în întreaga lume?

Cum să negi o maladie care și la noi a umplut spitalele, a ucis destui oameni, a produs multă suferință? Cum să refuzi să recunoști ce spun medicii și specialiștii de pe întreg mapamondul? Cel puțin vechile forme de negaționism (al Holocaustului, de exemplu) se bazau, în mare parte, pe accesul dificil la locurile incriminate – lagăre, de exemplu – și pe depărtarea în timp a evenimentelor în discuție. În cazul de față suntem strict contemporani cu evenimentele, iar oamenii se îmbolnăvesc sub ochii noștri. Și totuși, iată, împotriva evidenței, negaționismul Covid19 e masiv și produce efecte – deloc benefice.

Cauze sunt destule. De unele e responsabil chiar virusul nostru: numărul mare de cazuri asimptomatice sau ușor simptomatice dă impresia că boala e benignă în toate cazurile, deși nu-i așa. Apoi faptul că cei care mor au, de multe ori, și boli cronice, ori sunt în vîrstă creează o anumită incertitudine pe care o reflectă și statisticile naționale: cutare a murit de Covid sau, să spunem, de cancer? De asemenea, faptul că asimptomaticii pot răspîndi boala creează situații paradoxale: aceștia sunt ținuți în spitale ca niște oameni bolnavi, deși ei se simt bine și sănătoși. Nu-i decît un pas pînă la ideea că sunt ținuți degeaba.

Apoi vin cauzele omenești, multe perfect inocente, dar născînd suspiciuni celor dispuși oricum să creadă în teorii ale conspirației: Sunt contradicții notabile între specialiști: întîi purtarea măștii a fost nerecomandată, cîteva luni mai tîrziu devine o obligație. Mai multe tratamente (kaletra, hidroxiclorochină) sunt la început adoptate, pentru ca apoi să fie declarate nule. Nu cumva se încearcă, se spune, îngrozirea populației, sugerîndu-i-se că nu există remedii? Medicii din diferite țări au păreri destul de diferite privitoare la vaccin: unii speră că unul sau altul dintre vaccinurile la care se lucrează intens vor fi eficiente, alții își exprimă îndoieli. Există apoi contradicții ale autorităților în privința cifrelor epidemiei, ale focarelor. Cînd, la noi, datele noi nu vin fix la ora 13, sunt sigur că mulți își spun: „aha, iar nu le-au ieșit cifrele! Le mai trebuie cîteva minute să le ajusteze.”

Divergențele între specialiști sunt de fapt firești, mai ales cînd e vorba despre o boală nouă. Iar autoritățile au și ele necazurile lor de comunicare. Conspiraționiștii nu înțeleg nici erorile naturale, nici disputele științifice, nici defectele inerente de comunicare: la ei, în mod naiv, nu există hazard: totul e după plan și are un sens secret.

Nu trebuie omise nici cauzele politice ale negaționismului Covid, uneori legate și de anumite interese economice. Rolul nefast al lui Donald Trump și, parțial, al lui Boris Johnson e cunoscut. Negarea seriozității epidemiei a condus, în Statele Unite și în Marea Britanie, la un număr enorm de cazuri de infectare și de decese, în comparație cu alte țări dezvoltate.

La noi, PSD, secondat de aliații săi, Avocatul Poporului și CCR, și-a asumat rolul de generator de confuzii. PSD n-a negat direct existența epidemiei Crorona în România. Dar, prin gura d-lui Ciolacu, a sugerat că cifrele ar fi „manipulate”, pentru ca guvernul să mențină cît mai mult timp starea de alertă, timp în care ar lipsi populația de drepturi și ar face cine știe ce afaceri veroase. Apoi, prin intermediul contestațiilor la CCR – aprobate în mare parte de aceasta – PSD și oamenii săi au încercat să limiteze sau să desființeze temeiul legal al stării de alertă, să anuleze amenzile date în timpul stării de urgență, să împiedice sau să limiteze prelungirea stării de alertă. De ce te-ai mai teme de amenzi, cînd vezi că acestea sunt șterse de CCR o lună mai tîrziu? D-na Firea a declanșat o testare voluntară pentru Covid19, ale cărei rezultate ar demonstra un procent mult mai mic de pozitivi la mia de testați decît o arată datele oficiale. De unde și punerea în discuție a acestor date de către d-na Olguța Vasilescu. Doar că, într-un caz, avem o testare pe subiecți voluntari, de regulă sănătoși, în timp ce cifrele oficiale sunt obținute pe testări asupra unor persoane cu simptome sau a contacților acestora – de aici și procentul mult mai mare de pozitivi. Nu guvernul manipulează cifrele, ci PSD creează confuzie în rîndul persoanelor neinstruite, fără spirit critic. Rezultatul medical – îl vedem acum – e creșterea numărului de cazuri. Rezultatul social: neîncrederea, confuzia. Rezultatul politic îl vom vedea la alegeri.

În mod ironic, cu cît negaționismul Covid devine mai penetrant, cu atît sunt șanse mai bune ca maladia să se amplifice, deoarece mulți oameni nu respectă regulile de distanțare, convinși fiind că sunt inutile. Negaționismul va fi deci cauza pentru care vor muri mai mulți. În aceste cazuri oamenii sunt, de obicei, duble victime involuntare: ale virusului și ale negării virusului. Doar că, atunci cînd negaționismul Covid e formulat și difuzat cu intenție, el ar trebui considerat un act criminal și tratat ca atare.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *